همه چیز درباره نوشابه
نوشابه
یکی از نوشیدنی های پرطرفدار در سطح جهانی نوشابه می باشد که در عین داشتن ضررهای فراوان همچنان جزء پرفروش ترین ها در بازار است.
(Soft drink)در اصطلاح در زبان انگلیسی به هر نوشیدنی گازداری گفته می شود .

تاریخچه اولین نوشابه :
در قرن ها پیش انسان ها از چشمه های آب گازدار برای خواص درمانی استفاده می کردند . با گذشت زمان داروسازان با انجام چندین آزمایش توانستند آب گازدار مصنوعی را با ترکیبات مواد مختلف به دست بیاورند. در اوایل دهه 1880 بود که داروسازان با الهام از کارگران بولیویایی که برای رفع خستگی خود از برگ کوکا و افریقایی ها نیز از دانه کولا تغذیه می نمودند به ساخت دارویی این نوشیدنی پی بردند و استارت ساخت کوکا کولا زده شد.
ریشه کلمه کوکاکولا برگرفته شده از دو واژه ،کوکا (نوعی برگ گیاه) و کولا(دانه گیاه کوکا)می باشد. دانه کوکا حاوی کافئین می باشد .
نوشابه کوکاکولا توسط یک داروساز به نام جان پمبرتون درسال 1885 تولید شد.
در ابتدا نوشابه معمولا با عصاره های طبیعی مانند پرتقال، لیمو و… تولید می شده است و بهصورت لیوانی بسته بندی و عرضه می شده که با گذشت زمان به بسته بندی هایی نظیر بطری،قوطی و… تغییر یافت.
همانطورکه میدانیم فرمول ساخت نوشیدنی کوکاکولا مختص به شرکت آمریکایی کوکاکولامی باشد و با وجود شرکت هایی در سراسر جهان که انواع مختلفی از نوشیدنی راتولید می کنند .
همواره فرمول ساخت کوکاکولا به عنوان یک راز سری است.
تولید اولین نوشابه درایران نیز درسال1334، به اسم پپسی کولا توسط شرکت زمزم بود.
البته در سال های آتی نیز شرکت های تولیدی دیگری همچون سوپرکولا(کوکا کولا) وکانادادرای پا به عرصه گذاشتند.
انواع نوشابه بر اساس ترکیبات:
نوشابه های الکلی
نوشابه های غیرالکلی
نوشابه های انرژی زا
نوشابه های رژیمی(زیرو،لایت):
تفاوت نوشابه لایت با زیرو است .این تفاوت ناشی از اندک
قندی است که در نوشابه لایت وجود دارد ولی در نوشابه زیرو صفر است.
نوشابه های لبنی:
در ترکیب نوشابه های لبنی از شیرنیز استفاده میگردد ولی بو و مزه آن به وضوح حس نمیگردد
و برخلاف دیگر نوشیدنی ها فاقد اسید فسفریک و اسید سیتریک می باشد.
در عوض از اسیدلاکتیک استفاده می شود.

مواد تشکیل دهنده نوشابه :
آب، اسیدسیتریک، شکر،کافئین، اسید فسفریک،گازکربن دی اکسید، کارامل، طعم دهنده هاو….
آب پایه اصلی این نوشیدنی ها و به عنوان حلال سایر مواد کاربرد دارد و بدیهی است که از آب با کیفیت بالایی استفاده شود که میتوان از آب معدنی برای این مورد استفاده نمود.
اسید سیتریک در مواد نقش گرفتن شیرینی غالب و افزودن طعم ترش مواد را برعهده دارد.
همچنین اسید فسفریک به دلیلPH بالایی که داراست باعث بروز مشکلاتی همچون پوسیدگی دندان ها، پوکی استخوان و…. میشود.
شکر یا انواع شیرین کننده ها مانند ساکارین، استویا و… وظیفه شیرین کنندگی نوشابه رابرعهده دارند البته باتوجه به انواع نوشیدنی ها با فرمولاسیون متفاوتی که وجود دارد از شیرین کننده های مصنوعی و طبیعی استفاده می شود.
گاز کربن دی اکسید استفاده شده درمحصول، گازی بدون بو و طعم بوده و غیرسمی است که با قدرت و سرعت بالایی به محصول اضافه می شود تا باعث ایجادحباب های خیلی ریز در نوشیدنی شود.
علاوه بر موارد نام برده، در نوشیدنی از ویتامین و مواد نگهدارنده و طعم دهنده ها و…. نیزاستفاده می شود.
همانطور که در ابتدا توضیح دادیم رنگ مشکی نوشابه کوکاکولا برگرفته از پودر دانه کولا می باشد، البته کارامل موجود در ساخت این نوشیدنی نیز در رنگ مشکی مواد تاثیر دارد. رنگ موجود نوشابه های فانتا برگرفته از طعم دهنده و رنگ های مصنوعی و سانسویل نو-کالمهگزین می باشد.
نوشابه های بدون رنگ موجود در بازار با استفاده از طعم لیمویی تهیه میشوند.
از نوع دیگر نوشیدنی ها میتوان به نوشابه های انرژی زا اشاره کرد که امروزه به دلیل کافئین و قند موجودی که در نوشیدنی وجود دارد موجب کاهش خستگی ، بالابردن عملکرد فیزیکی و مغزی و اثرگذاری بر متابولیسم بدن مورد توجه عموم افراد قرار گرفته است. هرچند هر یک از انواع نوشیدنی ها مضراتی بیش از مزایا دارد.
عوارض مصرف نوشابه:
افزایش وزن، پوکی استخوان، پوسیدگی دندان، دیابت ، کلسترول بالا، کم آب شدن بدن، میگرن، کبد چرب و…
کاربرد استفاده از نوشابه:
از بین برنده لکه خون و روغن،تمیزکردن سطوح ،ازبین بردن زنگ آهن،تمیزکردن لاستیک خودرو،جدا کردن آدامس از لباس و…
یکی دیگر از کاربردهایی که میتوان به آن اشاره نمود تمیزنمودن لاستیک اتومبیل است که باعث تمیزی فوق العاده آن می شود.
جهت راه اندازی خط تولید نوشابه باید مجهز به دستگاه های خط تولید شوید که در انتخاب تجهیزات مورد نیازتان کیفیت ساخت آنها بسیار مهم است تا نتیجه تولیدتان یک نوشیدنی با کیفیت و مورد تایید وزرات بهداشت باشد.
تجهیزات مورد نیاز جهت خط تولید نوشیدنی نوشابه:
دستگاه میکسر مایع: جهت میکس مایع و افزودنی های نوشابه
دستگاه فیلر ( پرکن مایعات): جهت انتقال مایع نوشابه به بطری .
دستگاه کربناته کننده : این دستگاه جهت گازدار کردن نوشابه می باشد.
لیبل زن و جت پرینتر: لوگو و مشخصات مورد نیاز را روی بطری می گذارد.
دربند و دربگذار بطری: درب را به صورت اتوماتیک می گذارد و می بندد.
پاستوریزاتور: پس از پر شدن بطری های نوشابه آنها را از پاستوریزاتور عبور داده تا میکرو ارگانسیم های آن از بین برود.
شیرینگ پک و بسته بندی: جهت بسته بندی بطری ها از شیرینگ استفاده می شود.
طریقه پر کردن نوشابه در بطری:
- ابتدا بطری،شیشه ها وارد دستگاه انکستر( شستشو شیشه) میشود و با آب یا مواد شوینده شسته میشود.
- سپس با وارونه کردن بطری ها آب اضافی خارج میشود و بلافاصله وارد خط میشود.
- در این مرحله بطری ها زیر نازل پرکن مایعات قرار گرفته و با توجه به سوپاپ های دستگاه،هربطری زیر یک نازل قرار گرفته و پر میشود.
- در مرحله چهارم درب گذاری محصول آغاز میشود .
- پس از درب گذاری،وارد درب بند میشود و عملیات درب بندی نیز به پایان می رسد.
- میتوان در ادامه خط تولید پس از درب بندی از جت پرینتر نیز استفاده کرده و عملیات مربوط به تاریخ ،قیمت و… را نیز انجام داد.
- در مرحله پایانی اقلام وارد میز ترافیک میشوند و اپراتور تولید عملیات بسته بندی را به پایان میرساند.
شما می توانید در پایان تولید برای بسته بندی مجهزتر خود از دستگاه شیرینگ پک استفاده نمایید. به این صورت که در پایان نوشیدنی ها بر حسب تعداد وارد دستگاه شیرینگ پک شده و مجهز بسته بندی می شود.
در این مطلب تاریخچه و ساختار نوشابه را برایتان توضیح داده شد و شما را با مضرات و فواید آن آشنا کردیم گرچه مضرات بیشتری دارد و مصرف بیش از حد نوشابه پیشنهاد نمی شود. با مصرف کم تر نوشابه و هر نوشیدنی گازداری سلامت و کیفیت زندگیتان را بالا ببرید.