رپورتاژ

زگیل تناسلی؛ دلیل اصلی ابتلا به سرطان رحم و مقعد

زگیل تناسلی؛ دلیل اصلی ابتلا به سرطان رحم و مقعد

زگیل تناسلی و اچ پی وی HPV به عنوان رایج ترین بیماری جنسی در دنیا شناخته شده است که با نرخ ابتلا چشمگیری رو به افزایش است. این بیماری به شکل زائده های گوشتی در دستگاه تناسلی زنان و مردان رشد می کند. درمان زگیل تناسلی شامل داروهای موضعی مانند کرم یا پماد ها و روش های جراحی شامل انجماد، سوزاندن و لیزر درمانی است.

زگیل تناسلی و اچ پی وی HPV
زگیل تناسلی و اچ پی وی HPV

متاسفانه تاکنون هیچ درمان قطعی برای ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) که باعث ایجاد زگیل تناسلی می شود وجود ندارد، بنابراین ممکن است بعد از درمان دوباره عود کنند.

به همین منظور توصیه می شود، اگر متوجه شدید که گرفتار این عارضه شدید، تحت نظر یک دکتر زگیل تناسلی خوب قرار گرفته و هر چند وقت یک بار برای معاینه به او مراجعه کنید. زیرا پیشرفت زگیل های دستگاه تناسلی می تواند منجر به سرطان رحم در زنان و سرطان آلت تناسلی یا مقعد در مردان شود.

زگیل تناسلی چیست؟

زگیل های تناسلی، در انگلیسی Genital warts و به آن کوندیلوماتا آکومیناتا نیز معروف هستند. این زائده های کوچک به صورت برآمدگی های پوستی در زنان؛ می تواند در فرج، دیواره های واژن، ناحیه بین اندام تناسلی خارجی و مقعد (پرینه)، مجرای مقعد و دهانه رحم رشد کنند ولی در مردان، ممکن است در نوک آلت تناسلی، کیسه بیضه یا مقعد ایجاد شوند.

زگیل تناسلی همچنین می تواند در دهان یا گلو فردی که تماس جنسی دهانی با فرد آلوده داشته است ایجاد شود.

این بیماری و زائده ها حتی از طریق تماس سطحی نواحی تناسلی با یکدیگر منتقل می شوند.

علائم زگیل تناسلی و نشانه ها

علائم و نشانه های این بیماری منتقله از راه جنسی عبارتند از:

  • زائده های کوچک، به رنگ گوشتی، قهوه ای یا صورتی کمرنگ
  • شکل گل کلم مانند که از چندین زگیل نزدیک به هم بوجود آمده
  • خارش یا ناراحتی در ناحیه تناسلی
  • خونریزی هنگام مقاربت

این زائده ها گاهی می توانند آنقدر کوچک و صاف باشد که نامرئی بوده و فقط با لمس دست حس شوند.

زگیل تناسلی و اچ پی وی HPV
زگیل تناسلی و اچ پی وی HPV

زگیل تناسلی چقدر شایع است؟

طبق اظهارات رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی؛ تا به امروز دست کم یک میلیون ایرانی به ویروس پاپیلومای انسانی آلوده شده‌اند و این موضوع که بیماری در آستانه ‘اپیدمی’ قرار دارد بحث زیادی را شبکه‌های اجتماعی ایجاد کرده است. HPV نوع ۶ و ۱۱ باعث ۹۰٪ زگیل های تناسلی هستند که از سویه های کم خطر این ویروس تلقی می شوند.

ممکن است فردی در حین رابطه جنسی تناسلی یا مقعدی به ویروس اچ پی وی HPV مبتلا شده و پس از چندی دچار زگیل تناسلی شود. در موارد نادر، ممکن است فردی از طریق رابطه جنسی دهانی دچار زگیل شود.

زنانی که این زائده ها را در دستگاه تناسلی خود دارند، هنگام زایمان طبیعی می توانند زگیل تناسلی را به نوزاد خود منتقل کنند.

این زائده ها چه ارتباطی با سرطان رحم و مقعد دارند؟

از عوارض خطرناک این بیماری، می توان به این موضوع اشاره کرد که اگر درمان نشده باقی بماند، می تواند باعث سرطان دهانه رحم و مقعد در زنان شده و منجر به سرطان مقعد در مردان (همجنسبازان) شود.

به منظور جلوگیری از ابتلا به این ویروس، توصیه می شود که دختران و پسران از سن ۱۲ سالگی به بعد واکسن اچ پی وی hpv دریافت کنند.

علت بوجود آمدن زائده های دستگاه تناسلی

همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) باعث ایجاد زگیل می شود. بیش از ۱۰۰ نوع مختلف از اچ پی وی وجود دارد ولی فقط چهار نوع ۶، ۱۱، ۱۶ و ۱۸ باعث زائده های تناسلی می شوند.

تشخیص و آزمایش

پزشکان می توانند با انجام یک معاینه فیزیکی ساده، از جمله بررسی ناحیه تناسلی و راست روده، زگیل تناسلی را تشخیص دهند.

البته اکثر افراد ممکن است برای تشخیص از مراجعه به متخصص خودداری کرده و خجالت بکشند. ولی این آگاهی را باید داشته باشند که فقط با خودداری از مراجعه و سپس درمان، بیشتر در خطر قرار می گیرند.

پزشک پس از بررسی، برای تشخیص دقیق تر ممکن است آزمایشات تخصصی تری مانند تست پاپ اسمیر (برای زنان) و DNA برای مردان تجویز کند.

چه زمانی باید برای درمان به پزشک مراجعه کنیم؟

در تعدادی از افراد ممکن است زگیل های تناسلی به خودی برطرف شده و از بین بروند ولی در صورتی که اینطور نشد، حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

در برخی از موارد ممکن است تماس و مشاوره از راه دور با پزشک جوابگو باشد.

زگیل تناسلی و اچ پی وی HPV
زگیل تناسلی و اچ پی وی HPV

درمانها و روشهای جراحی

گاهی پزشکان ممکن است روش هایی را برای برداشتن زگیل توصیه کنند. این روش های درمان برای زگیل های بزرگتر یا آنهایی که خوشه ای شده اند موثر هستند و ممکن است روش ها شامل موارد زیر باشد:

  • انجماد زگیل با نیتروژن مایع با استفاده از روش کرایو
  • بریدن و قطع زائده ها (عمل جراحی سنتی)
  • از بین بردن زگیل با جریان الکتریکی (روش الکتروکوتر)
  • لیزر درمانی CO2 یا IRC

برخی از این درمان ها ممکن است باعث ایجاد زخم شوند که پس از چند روز ترمیم پیدا می کند.

در بیشتر این روش ها، پزشکان از بی حسی موضعی استفاده می کنند. با این حال، برداشتن ضایعات گسترده تر از طریق جراحی ممکن است نیاز به بیهوشی داشته باشد.

در بین تمام این روش ها؛ لیزر زگیل تناسلی جدیدترین و بهترین روش است. زیرا زائده ها را از ریشه سوزانده و احتمال بازگشت را تقریبا به صفر می رساند.

داروهای موضعی و درمان ها

درمان موضعی زگیل تناسلی ممکن است بسیار موثر باشد. این نوع درمان شامل موارد زیر است:

  • داروهایی که از تقسیم سلولی جلوگیری می کنند، مانند محلول پودوفیلوتوکسین به صورت ژل یا کرم.
  • دارو های تقویت کننده سیستم ایمنی بدن که به صورت کرم موضعی یا قرص استفاده می شوند.
  • پماد کاتچین های استخراج شده از چای سبز که ژن های اچ پی وی HPV را کاهش می دهد.
  • تری کلرواستیک اسید برای از بین بردن زگیل.

از آنجا که این روش ها برای تمام افراد مناسب نیست، پزشک نسبت به شرایط هر فرد تصمیم می گیرد که چه روشی را برای بیمار تجویز کند. این روش ها به طور کلی بی خطر هستند ولی ممکن است عوارض جانبی داشته باشند. از جمله:

  • سوزش و فرسایش پوست
  • درد
  • علائم شبیه آنفولانزا
  • افزایش خطر ابتلا به عفونت های قارچی

علاوه بر این موارد، بعضی از این داروها میتوانند باعث پوسته پوسته شدن ناحیه اطراف زائده شوند.

معمولا مدت زیادی طول می کشد تا زائده پوستی به پماد یا کرم پاسخ دهد. در نتیجه مدت زمان کافی برای درمان با پمادها به طور تقریبی ۳ ماه در نظر گرفته شده است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

کاشمر سلام

رسانه کاشمر سلام، از سال 1398 با هدف فراهم سازی بستری برای ارائه بروزترین مطالب خبری و فرهنگی هنری در فضای مجازی با دوری از هرگونه حاشیه سازی کار خود را آغاز نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا