انواع روش های برش فلزات
انواع روش های برش فلزات
ورق فلز از جمله پرکاربردترین و رایج ترین متریال های موجود در صنایع مختلف می باشد که از معماری گرفته تا برج سازی و مجسمه سازی از این مواد استفاده می شود. محبوبیت این نوع متریال از سایر مواد بیشتر است چرا که فلز انعطاف پذیری بالایی داشته و به آسانی می توان آن را خم و راست کرده و به اشکال و فرم های مختلف آن را تبدیل کرد.
اما برای آنکه سازندگان بتوانند به راحتی از ورق فلز در صنعت و تولیدات خود استفاده نمایند، می بایست آن را به اندازه های دلخواه و مورد نیاز برش دهند. برای برش انواع متریال های فلزی روش های گوناگونی وجود دارد. در ادامه با انواع روش های برش فلزات آشنا خواهیم شد. با پارسا لیزر همراه باشید:
معرفی روش های برش فلزات
۱) برش لیزری
از جمله روش های برش ورق های فلزی، برش لیزری است که با استفاده از لیزر امکان پذیر است. در این روش از لیزر برای سوزاندن مواد و ایجاد برش استفاده شده و برش های شکل گرفته دارای دقت بسیار بالایی هستند. از جمله مزایای این روش می توان به این نکته اشاره کرد که برش فلز با استفاده از لیزر، امکان آلوده شدن و لمس فلز با چیز دیگری را به وجود نمی آورد.
علاوه بر این با کمک این روش هیچ گونه تاب خوردگی و خمیدگی در ورق فلزی ایجاد نمی شود و محصول نهایی، کاملا تمیز و ثابت خواهد بود و هیچ تیغه ای برای فرسودگی آن وجود نخواهد داشت. برش لیزری نسبت به سایر روش های برش فلزات، بسیار سریع تر بوده و انرژی کمتری نیز در این روش مصرف می شود.
https://parsalaser.com/services/metals-laser
۲) برش پلاسما
از دیگر روش های برش ورق های فلزی، برش پلاسما می باشد. در این روش از پلاسما و یک جریان متمرکز گاز یونیزه شده استفاده می شود. پلاسما در دمای بسیار بالا و با سرعت بسیار زیادی جریان می یابد و سپس توسط یک نازل به سمت محل برش برده می شود. فلز زمانی به شکل مذاب در می آید که پلاسما با سطح زیرین مور نظر تماس پیدا می کند. پس از آن، پلاسما با جریان گاز یونیزه نازل از برش دور می شود.
قابلیت های موجود در برش پلاسما را می توان مشابه با برش لیزری دانست به طوری که در هر دوی آن ها امکان برش فلز به تمامی اشکال گوناگون وجود دارد. اما برش پلاسما در مقایسه با برش لیزری دقت پایین تری داشته و احتمال ناهموار بودن لبه های فلز، به خصوص ورق های با ضخامت بالا وجود دارد. سرعت این روش نسبت به برش لیزری کمتر است. به طور کالی برش پلاسما را می توان یکی از روش های پرکاربرد برش فلزات دانست.
۳) برش واترجت
در روش برش از یک جت آب که دارای قدرت بسیار زیادی است، برای برش انواع متریال های فلزی استفاده می شود. در واقع در روش برش فلزات با برش واتر واترجت هیچگونه منطقه ای از سطح فلز تحت تأثیر گرمای باقی مانده قرار ندارد. برش واترجت به عنوان یکی از روش های بسیار دقیق و با دقت شناخته می شود و در نهایت مواد کاملا تمیز باقی می مانند.
این روش دارای دو نوع (جت ساینده و واترجت خالص یا برش فقط با آب ) می باشد. در روش برش جت ساینده، از ترکیب یک ماده ساینده به آب استفاده می شود که این ماده می تواند گرانیت و یا فلز باشد. در روش برش با آب، تنها ترکیب آب و توان خالص جت برای برش مواد به کار می رود. به طور کلی از روش برش جت ساینده جهت برش ورق های فلزی و روش جت فقط با آب، برای مواد نرمی مانند لاستیک استفاده می شود.
۴) برش هواگاز
این روش را می توان از جمله فرایند های برش حرارتی دانست. در این روش از سوخت اکسیژن جهت به وجود آوردن شعله ای که با کمک آن بتوان فلزات را ذوب کرد، استفاده می شود.
۵) برش قیچی کردن
از جمله روش های برش انواع متریال های فلزی می توان به روش قیچی کردن اشاره کرد. البته این روش دقت پایین ترین در مقایسه با سایر روش ها دارد و از همین رو نمی توان این روش را روشی مناسب بار برش های جزئی و کوچک فلزات دانست. البته باید گفت برش قیچی می تواند در نهایت برش تمیزی را ارائه دهد اما غالبا برای ورق های بزرگ فلزی و رولی استفاده می شوند. در این روش از یک تیغه مناسب استفاده شده و برش ها معمولا موازی با سایر لبه های برش موجود هستند. البته امکان برش در یک زاویه دیگر نیز در این روش وجود دارد.
۶) برش فرزکاری
از جمله فرایند های برش انواع متریال های فلزی می توان به فرزکاری اشاره کرد. در این روش تراشه ها توسط قسمتی از لبه ها از یک دیگر جدا می شوند. این لبه ها به صورت چرخشی بر روی محیط برش در گردش بوده و حرکت می کنند. بخش هایی از این لبه ها در زمان برش، در تماس با قطعه کار بوده و سایر بخش ها به صورت آزادانه حرکن می کنند. به طور کلی می توان فرزکاری را از جمله روش های ماشینکاری استاندارد نامید که شیوه برش در آن به صورت منقطع می باشد.
۷) برش سنگ زنی
از دیگر روش های برش ورق های فلزی می توان به سنگ زنی اشاره کرد. در این روش از یک قطعه استفاده می شود که نیازمند دقت در شکل و اندازه خود بوده و به عملکرد بالایی احتیاج دارد. به طور کلی می توان این روش را روش پایانی کار نامید چرا که قطعه کار در این روش می تواند با توجه به میزان تحمل نهایی خود تا اندازه چند میکرومتر ماشینکاری گردد.
۸) برش اره ای
روش آخر نیز روش برش اره ای می باشد. در این روش از اره نواری استفاده شده و به صورت افقی و عمودی اقدام به برش فلزات می شود. این روش را می توان از جمله روش های آهسته و با سرعت پایین نامید اما مقاومت آن بسیار بالا خواهد بود. از همین رو می توان از این روش برای برش فلزات در انواع و اشکال مختلف استفاده کرد. معمولا از یک خنک کننده برای حذف نمودن گرمای ناشی از اصطکاک تیغ اره برش دهنده فلز استفاده می شود.