یک اندیکاتور و یک الگوی طلایی اثبات شده در بازار سرمایه گذاری
یک اندیکاتور و یک الگوی طلایی اثبات شده در بازار سرمایه گذاری
گام اول سرمایه گذاری دانش بوده و به قول معامله گر ایرانی: “معامله گر بدون دانش، قمارباز است، تریدر باشید نه قمارباز”. همانطور که برای بدست آوردن یک فرصت شغلی مناسب، باید سالها تحصیل کرد و بعد از آن تازه وارد صنعت شد و با بکارگیری ابزارهای موجود توانست امنیت شغلی ایجاد کرد، در دنیای سرمایه گذاری نیز نیاز است حداقل شش ماه دانش بیاموزید و سپس با استفاده از ابزارهای در دسترس و حتی اختصاصی، از انجام معاملات سودآور مطمئن شوید. در این مقاله قصد داریم تا نگاهی به دانش مورد نیاز برای ورود به بازار سرمایه بیندازیم، سپس ابزارها و کاربرد آنها را بیان کنیم و نهایتا به سراغ یک اندیکاتور و یک الگوی طلایی برویم. اول از همه، دانش!
آموزش های لازم برای سرمایه گذاری
آموزش سرمایه گذاری در تما دنیا بر دو بخش استوار است. اول زیرساخت دارایی (یا اصطلاحا فاندامنت) و سپس رخدادهای روزانه (شامل اخبار و هیجانات بازار). در یادگیری سرمایه گذاری ابتدا باید با زیرساخت دارایی ها آشنا شد که به آن تحلیل فاندامنتال یا بنیادی گفته میشود. یک مثال، فهم این موضوع را آسانتر میکند. فرض کنید یک شرکت نسبتا خوب، ناگهان تصمیم میگیرد که کل پرسنل را تغییر داده ولی همان محصولات را تولید کرده و یا همان خدمات را ارائه دهد. چه اتفاقی میافتد؟ اگر نیروهای جدید خبره باشند، قطعا وضع شرکت بهبود پیدا میکند، در نقطهی مقابل، اگر افراد جدید تازه کار و نابلد باشند، شرکت از دست رفته و ارزش سهام آن با کله فرود میآید (شرکت ارج را در نظر بگیرید!). در نظر گرفتن این اطلاعات و بررسی بنیاد سهام (تحلیل فاندامنتال) بخشی از تحلیل فاندامنتال است که برای ورود به بازار سرمایه گذاری لازم است.
در تحلیل تکنیکال اما فارغ از قدرت و بنیاد سهم و دارایی، اتفاقاتی به صورت روزانه یا هفتگی تکرار میشود. سادهترین مثال برای فهم این موضوع، نوسانات قیمت دلار است. همین یک هفته یا نهایتا یک ماه گذشته را بررسی کنید، بارها دلار به بالای ۲۸ هزار تومان رسید و مجددا به نزدیکی ۲۷ هزار تومان بازگشت ( نزدیک به ۳ درصد تغییر قیمت). چه چیزی باعث این تغییرات شد؟ آیا بنیاد یا زیرساخت این دارایی تغییر کرد؟! خیر! بلکه رفتارهای خریداران و فروشندگان در قیمتهای مختلف باعث شده که این دارایی نوساناتی در حدود ۳ درصد را در کمتر از ۳۰ روز تجربه کند. در نظر داشته باشید که سودهای سالانهی بانکی در حدود ۱۸ درصد است، یعنی اگر پول خود را نزد بانک بگذارید (بدون برداشت)، در انتهای سال (۱۲ ماه) چیزی حدود ۱۸ درصد سود دریافت خواهید کرد. اما با تحلیل تکنیکال توانستیم که ماهانه (حتی هفتگی) ۳ درصد سود بگیریم (سالانه ۳۶ درصد!).
بررسی فاندامنتال دارایی (سهام، توکن، رمزارز و …) خصوصا در زمانیی که برای اولین بار عرضه میشوند، مهمترین گام برای سرمایه گذاری طولانی مدت (یک الی چند ساله) است. اما هنگامیکه قیمت به بازهی مشخصی برسد و یا اصطلاحا بازار روند گرفته و رنج شده باشد، کاربرد تحلیلهای تکنیکال پررنگتر میشود. تا کنون به صورت عمومی با دانش مورد نیاز برای سرمایه گذاری آشنا شدید. برای یادگیری دقیق این موارد، به وبسایت معامله گر ایرانی Irtrader مراجعه کنید. حال در مسیر سرمایه گذاری، نوبت به گام بعدی یا همان شناخت ابزارها میرسد.
ابزارهای سرمایه گذاری
فرض کنید شما فارغ التحصیل بهترین دانشگاه جهان در رشتهی عمران هستید و قرار است وارد بازار کار شوید. آیا میتوانید بدون داشتن دستگاههایی مثل فاصله سنج، متر، تراز و… ساختمانی بسازید؟ یا حتی در نگاه بزرگتر، آیا شرکت شما میتواند بدون داشتن ابزارهای سادهای همچون بیل، کلینگ، لودر، کامیون حمل سیمان و … هیچ ساختمانی را بنا کند؟ قطعا یا نمیتوانید یا اگر هم بتوانید ساختمانهای کوچک را با صرف انرژی بسیار زیاد و … و نهایتا به روش آزمون و خطا باید بسازید. هزینهی چنین کاری، قطعا بسیار زیاد بوده و از لحاظ اقتصادی اصلا توجیه ندارد. بنابراین، ابزار کار به اندازهی دانش مهم است. اما ابزار کار در بازار سرمایه گذاری چیست؟
نقش اندیکاتور ها در سرمایه گذاری
هر کجا قیمت باشد، نموداری هست و هر کجا که نمودار وجود داشته باشد، میتوان از اندیکاتورها استفاده کرد. چندین و چند مدل اندیکاتور وجود دارد که صرفا با تکیه بر دادههای قیمت و نمودار، اطلاعات مفید و جالب توجهی را در اختیار سرمایه گذاران قرار میدهند. این اطلاعات عموما شامل چند المان است: میانگین قیمت، تمایل بازار (به صعود یا نزول)، کانال (بیشینه و کمینه) قیمت و … اما استفاده از اندیکاتورها، شرط خود را داشته و باید ابتدا در خصوص ماهیت آنها بیشتر بدانید. در غیر این صورت، اندیکاتورها فقط نقش یکسری خطوط را داشته که نمودارهای قیمت را شلوغ کردهاند. یکی از اندیکاتور های طلایی استفاده شده در تحلیل تریدرهای برتر، اندیکاتور ایچیموکو است که در ادامه به عنوان اندیکاتور طلایی به آن خواهیم پرداخت. اما اگر قصد دارید با صفر تا صد اندیکاتور ایچیموکو آشنا شوید، برروی این لینک کلیک کنید.
الگو ها
به ندرت پدیدهای را میتوان در دنیا پیدا کرد که در حالت سکون باشد. در بازار سرمایه گذاری و خصوصا در بازار آزاد سرمایه گذاری، قیمتها همواره در حال افزایش و کاهش هستند. این بالا و پایینها به مرور زمان شکلهای مشابهی را تکرار میکند و متخصصان توانستهاند در این نوسانات قیمتی، چندین الگو را شناسایی کنند. الگو به معنای ایجاد یک شکل خاص در نمودار قیمت دارایی است. الگوها بخشی از تحلیل تکنیکال بوده و برای فهم آنها، لازم است که ابتدا دانش خود را در حوزهی تحلیلهای تکنیکال بالا ببرید. کافی است چند نمودار رایج را بشناسید و سپس به نوسانات قیمت هر دارایی، حتی سهامهای ارائه شده در بورس ایران نگاه کنید تا بتوانید آیندهی قیمت سهم را مشخص کنید. الگویی که قرار است در ادامه مقاله به عنوان یک الگوی طلایی به شما معرفی شود، الگوی سر و شانه است که با کلیک کردن بر روی این لینک میتوانید کامل با آن آشنا شوید.
نرم افزار های مورد نیاز سرمایه گذاری
نرم افزارهای دو کاربرد دارند، اول اینکه نمودار دقیق قیمت ها را (ثانیه به ثانیه) نمایش میدهند و تاریخچه تغییرات قیمتی را در اختیار شما میگذارند. نقطه عرضه، فراز و فرود قیمت، کمینه و بیشینه قیمت را به سادگی در یک نمودار مشاهده میکنید. کاربرد دیگر آنها این است که طیف وسیعی از اندیکاتورها را در اختیار شما قرار میدهند. تنها با چند کلیک، اندیکاتورهایی که مد نظر شما بود، برروی قیمت ها ظاهر شده تا بتوانید با دقت بیشتری اعداد و ارقام را تحلیل و آنالیز کنید. بعضی از نرم افزار ها حتی عمق بازار را نشان میدهند. عمق بازار یعنی سفارشاتی که برای قیمت های مختلف در حال حاضر ثبت شده است (فروش در قیمت بالاتر – خرید در قیمت بالاتر). کاربرد دیگر این نرم افزارها، قابلیت میزبانی اکسپرت ها است. در قسمت بعدی، در خصوص اکسپرت توضیح خواهیم داد. از جمله نرم افزارهای موفق ایرانی می توان به مفیدتریدر (مربوط به کارگزاری مفید) و از نمونههای خارجی میتوان به متاتریدر ۴ و متاتریدر ۵ اشاره کرد. این نرم افزارها در وبسایت معامله گر ایرانی کامل توضیح داده شده اند.
اکسپرت
هنگامیکه شما آموزش ها را گذرانید، ابزارها را شناختید و به اندازه ی کافی چشمان خود را به نمودارها دوخته باشید، میتوانید یک استراتژی معاملاتی اختصاصی را برای خود ایجاد کنید. استراتژی معاملاتی به صورت خلاصه به این معناست که: وقتی قیمت به فلان عدد رسید و الگوی فلان تکمیل شد و اندیکاتور فلان سیگنال مثبت داد و … من وارد بازار میشوم و یا معامله را خواهم بست. تمامی تریدرهای موفق، قطعا چنین استراتژیای برای خود دارند. باز هم با گذشت زمان، شما یاد خواهید گرفت که چگونه تمامی این برنامه ها را به صورت اتوماتیک دنبال کنید و نهایتا سرنوشت معامله را مشخص کنید. هنگامیکه کاری روتین شود، میتوان آن را به ربات سپرد! اکسپرت یا همان ربات، مجموعه ای از کدهای برنامه نویسی شده اند که با تکیه بر استراتژی معاملاتی شما، می توانند چند کار را انجام دهند. آنها میتوانند در لحظه ی مساعد، به شما خبر بدهند تا وارد معامله شوید یا اینکه خودشان به جای شما، معامله را انجام دهند. استفاده از اکسپرت فقط مناسب افراد خبره ای است که سالها در این زمینه فعالیت کرده اند و استراتژی مخشصی برای خود دارند.
اندیکاتور و الگوی طلایی برای سرمایه گذاری
اندیکاتور ایچیموکو
یک خبرنگار ژاپنی در دهه ۳۰ میلادی (۱۹۳۰ میلادی!) سالها عمر خود را به بررسی قیمت سهامهای مختلف بورس توکیو کرد. این خبرنگار هرروز با قیمتها سر و کله میزد و رفته رفته به تحلیل قیمتها نیز علاقه مند شد. بعد از چندین سال تحقیق و بررسی، بالاخره مجموعهای از فرمولها را ارائه کرد تا بتواند مومنتوم واقعی بازار را اندازه گیری کند. مومنتوم به معنای تمایل به حرکت بوده و این اندیکاتور، یکی از قویترین اندیکاتورهایی است که میتواند به شما کمک کند تا جهت گیری آیندهی بازار را تشخیص دهید. اندیکاتور از پنج خط مجزا تشکیل شده که هر کدام بیانگر چندین نکته است. کاربرد اصلی این اندیکاتور این است که مانع از معامله در جهت اشتباه بازار شود. ممکن است شما به قیمتهای یک دارایی نگاه کنید و بگویید: به به! بازار در حال رشد است. اما ایچیموکو با محاسبات ریاضی به شما میگوید که آیا واقعا خریداران قصد خرید بیشتر دارند یا به سقف قیمتی نزدیک میشویم؟! فرض کنید یک دارایی را بخرید و هفته آینده با کله به زمین بخورد! چه اتفاقی می افتد؟ ایچیموکو اینجاست تا دادههایی را از دل تغییرات قیمت بیرون بکشد که چشمان ما قادر به دیدن آن ها نیستند.
الگوی سر و شانه
شاید فکر کنید ابزارهای طلایی قرار است سودتان را چند برابر کنند، اما در دنیای تریدرها، ابزار طلایی آن است که مانع از ضررهای هنگفت شود. الگوی سر و شانه نیز دقیقا همین کار را میکند. با دقت به تصویر زیر نگاه کنید:
بالاترین بلندی در وسط است و دو بلندی نیز در دو سمت قرار گرفته که اصطلاحا به آن سر و شانه گفته میشود. بسیاری از افراد احساس میکنند که بعد از این ریزش و اصلاح قیمت، حال نوبت وارد شدن به بازار است. اما حقیقت چیست؟ به ادامهی واقعی همین نمودار نگاه کنید:
بازار ریخت! الگوی سر و شانه به ما میگوید که بازار در حال ریزش است و به هیچ عنوان در چنین نقطهای نباید وارد سرمایه گذاری شد. اما اگر از این الگو اطلاع نداشته باشید، ممکن است در نقطهی قبلی، دارایی را بخرید و با چشم خویشتن ببینید که سرمایهی شما نصف میشود. پس این الگو، برای تریدرهای حرفهای یک الگوی طلایی است.
جمع بندی پیش نیازهای سرمایه گذاری
در این مقاله، به سرعت و در فشرده ترین حالت ممکن، مراحل لازم برای ورود به دنیای سرمایه گذاری را بیان کردیم و نهایتا یک اندیکاتور و یک الگوی طلایی برای جلوگیری از ضررهای کلان را به شما آموزش دادیم. اما این مطالب فقط سرفصلهایی بود در خصوص دورههای آموزش سرمایه گذاری. برای اینکه گام به گام با این موضوع آشنا شده و جلو بروید، بهتر است وارد وبسایت معامله گر ایرانی irtrader شده و درسها را به دقت و در آرامش دنبال کنید.