سوالات رایج مصاحبه شغلی
سوالات رایج مصاحبه شغلی
معمولا جذب و استخدام در ادارات و سازمانهای دولتی مانند استخدامی آموزش و پرورش و وزارت بهداشت، از طریق برگزاری دو مرحله آزمون استخدامی و گزینش یا همان مصاحبه شغلی صورت میگیرد. شرکتهای خصوصی نیز پس از بررسی رزومه کارجویان، افراد منتخب را دعوت به مصاحبه حضوری یا آنلاین کرده و بر اساس نتیجه مصاحبه، فرد موردنظر را استخدام میکنند. بنابراین، گزینش استخدامی و مصاحبه، یکی از مهمترین مراحل فرایند استخدام بوده و نقش موثری در پذیرش کارجو دارد. اما بسیاری از کارجویان با سوالات گزینش و سوالات مصاحبه شغلی آشنایی نداشته و نمیدانند قرار است چه سوالاتی از آنها پرسیده شود.
به همین دلیل در مقاله پیش رو به تعدادی از مهمترین سوالات مصاحبه استخدامی و طریقه جواب دادن به سوالات مصاحبه خواهیم پرداخت.
نمونه سوالات مصاحبه شغلی با جواب
احتمالا بسیاری از کارجویان تا به امروز برای تعدادی آگهی کار ۱۴۰۲رزومه فرستاده و برخی از کارفرمایان، آنها را دعوت به مصاحبه کردهاند. یکی از پرسشهای متداول این افراد این است که در روز مصاحبه، چه سوالاتی پرسیده میشود.
معمولا اغلب کارشناسان منابع انسانی و کارفرمایان در مصاحبه تلفنی یا حضوری، سوالات نسبتا مشابهی از مصاحبه شونده میپرسند که شامل سوالاتی همچون سوالات فنی و تخصصی، روانشناسی و میزان تسلط به زبان انگلیسی (در برخی از موارد) میشود.
در ادامه برای آشنایی کارجویان با نمونه مصاحبه شغلی، به چند نمونه از سوالات مصاحبه فنی و روش پاسخگویی به این سوالات اشاره خواهیم کرد.
ممکن است کمی از خودتان بگویید؟
ممکن است این سوال به نظر بسیاری از کارجویان، یکی از آسانترین سوالات مصاحبه شغلی به نظر برسد؛ اما بعضی از افراد برای پاسخ به این پرسش در ابتدای مصاحبه دچار چالش و مشکل میشوند. به همین دلیل، در ادامه به چند نکته کلیدی برای پاسخگویی به این سوال اشاره خواهیم کرد:
همه پیشینه کاری (شخصی) خود را نگویید
بهجای آن که درباره تمام پیشینه کاری یا شخصی خود صحبت کنید، بهتر است یک ارائه کوتاه، قانعکننده و فشرده درباره گذشته، حال و آینده خود در ابتدای جلسه مصاحبه داشته باشید. ارائه شما باید به این سوال پاسخ دهد که چرا مناسب این موقعیت شغلی هستید.
کمی درباره شغل فعلی خود صحبت کنید
بعد از این که معرفی کوتاهی از خود داشتید، باید کمی درباره موقعیت شغلی فعلی خود صحبت کنید. گفته شما میتواند دربرگیرنده حوزه کاری و یکی از دستاوردهای مهم کاریتان باشد.
کمی درباره سابقه کاری خود و این که چرا برای این شغل عالی هستید، بگویید
پس از صحبتی کوتاه درباره شغل فعلی خود، کمی از سابقه کاریتان، این که چگونه به اینجا رسیدید و تجارب مرتبط با شغل خود، صحبت کنید. در انتها نیز به این موضوع که چرا به دنبال استخدام در این شغل بوده و برای این موقعیت شغلی عالی هستید، اشاره کنید.
پاسخ به این سوال، باید کوتاه و خلاصه باشد
این نکته را در نظر داشته باشید که پاسخ به این پرسش از مجموعه سوالات مصاحبه شغلی، باید خلاصه و کوتاه باشد و نیازی به بیان همه جزئیات نیست. در ادامه جلسه مصاحبه، بر اساس اولویتهای موجود و در صورت نیاز، بهتفصیل درباره موارد مختلفی که به آن اشاره کردید، از شما سوال خواهد شد.
بزرگترین نقطه قوت شما چیست؟
این سوال، فرصت مناسبی برای بیان نقاط تمایز شما نسبت به دیگر کارجویان ایجاد میکند. این نکته را در نظر بگیرید که بهتر است در پاسخ به این پرسش کلیگویی نکنید. بلکه بایستی باتوجه به سوالات و روند جلسه مصاحبه، یک یا چند نقطه قوت خود را انتخاب کرده و با ذکر مثال درباره آنها صحبت نمایید.
درصورتیکه بتوانید نقطه قوت خود را به شیوه صحیح به تجربیات قبلی خود وصل کرده و درباره هر یک با مثال توضیح دهید، اثربخشی بهتری خواهد داشت. بهعنوان مثال، اگر فرد منظمی هستید، میتوانید درباره شیوه مدیریت پروژه خود صحبت کنید. اگر هم نقطه قوت شما تسلطتان به زبان آلمانی یا انگلیسی است، بسته به موقعیت شغلی، میتوانید از تاثیر آن در تجربیات گذشته خود بگویید.
نقاط ضعف خود را چه مسائلی میدانید؟
این نکته را بهخاطر داشته باشید که هدف از مطرحکردن این سوال از مجموعه سوالات مصاحبه شغلی، اطلاع از نقاط ضعف کارجویان نیست. بلکه کارفرمایان و مدیران منابع انسانی با طرح این پرسش، میخواهند میزان شناخت کارجو از نقاط قابلبهبود خود و تلاش او برای رفع این مسائل را بسنجند.
در پاسخ به این سوال از کلیگویی پرهیز کرده و سعی نکنید با گفتن جملاتی مانند «من نقطهضعفی ندارم» خود را بینقص جلوه دهید. بیان اینگونه جملات نشاندهنده عدم آمادگی شما برای جلسه مصاحبه است. از سویی دیگر، با اشاره به نکاتی مانند «من بسیار کار میکنم» تلاش برای تعریفکردن از خودتان نکنید.
این نکته را فراموش نکنید که توانایی شناخت و درک نقطهضعف، یک مهارت بزرگ محسوب میشود. پس برای پاسخ به این سوال به موضوعی که با آن چالش داشته یا دارید و برای بهبود آن تلاش میکنید، اشاره نمایید. به طور مثال، ممکن است شما در گذشته در زمان جلسات کاری ارائه خوبی نداشتهاید، اما این اواخر، برای بهبود مهارت ارائه خود زمان گذاشته و این مهارت را در خود ارتقا دادهاید. میتوانید در جلسه مصاحبه برای پاسخ به این پرسش، به این چالش خود اشاره کنید.
راهکار دیگر برای پاسخ به این سوال از نمونه سوالات مصاحبه شغلی، تمرکز بر روی نقاطی از کارتان که نیاز به تقویت دارند، است. مثلا ممکن است شما تمایل داشته باشید برای ارتقای یکی از مهارتهایتان آموزش ببینید. میتوانید این مهارت را بهعنوان نقطهضعف خود بیان کنید؛ اما راهکار تقویت این نقطهضعف را نیز بیان نمایید.
در حقیقت، کارفرما یا مدیر منابع انسانی با طرح این سوال میخواهد از این موضوع که مصاحبه شونده فردی صادق و به دنبال پیشرفتی هست یا خیر، اطلاع پیدا کند.
چرا باید شما را استخدام کنیم؟
معمولا هدف مطرحکردن این سوال از سمت مصاحبهکننده، سنجش میزان شناخت و درک کارجویان از توانمندیها، استعدادها و مهارتهای خویش است. بنابراین، حتما از این فرصت مناسب برای بیان توانمندیها، مهارتها و ارائه مناسب خود استفاده نمایید.
بهتر است تلاش کنید در پاسخ به پرسش مطرح شده، سه موضوع زیر را پوشش دهید:
- شما توانایی انجام وظایف تعیین شده موقعیت شغلی موردنظر را داشته و استخدام شما برای این شغل، با نتایجی عالی همراه خواهد بود.
- شما دارای مزیتهای مناسبی هستید که نقطه تمایزتان برای انجام وظایف است.
- شما کاملا با گروه و فرهنگ سازمان هماهنگ هستید.
البته این موضوع را در نظر داشته باشید که پاسخ شما باید مختصر و مفید بوده و نباید در هنگام پاسخ، اغراق کنید.
خود را در پنج سال آینده در چه جایگاهی میبینید؟
بدیهی است که باتوجه به سرعت تغییرات در دنیای امروزی، پاسخ به این سوال از مجموعه سوالات مصاحبه شغلی، بهویژه اگر در ابتدای مسیر کاری خود باشید، دشوار خواهد بود.
اما درصورتیکه این سوال در جلسه مصاحبه کاری از شما پرسیده شد، این نکته را بهخاطر داشته باشید که معمولا مصاحبهکننده میخواهد موارد زیر را بداند:
- آیا کارجو انتظارت واقعگرایانهای برای شغل خود در نظر گرفته است؟
- آیا کارجو بلندپرواز بوده و قبلا به آینده فکر کرده است؟
- آیا موقعیت شغلی موردنظر با اهداف رشد و پیشرفت کارجو همخوانی دارد؟
پس بهترین راهکار برای پاسخ به اینگونه سوالات این است که به آینده فکر کرده و بر اساس شرایط موجود خود، آینده مطلوبتان را ترسیم نمایید. علاوه بر این، درباره این که موقعیت شغلی موردنظر شما را به کجا خواهد رساند، واقعگرایانه فکر کرده و باتوجه به نتیجه تفکراتتان، به سوال مطرح شده پاسخ دهید.
این نکته را نیز بهخاطر داشته باشید که اصلا مشکلی نیست اگر پاسخ دهید که درباره آینده مطمئن نیستید، اما میدانید که تجربه کاری موردنظر، نقش مهم و تاثیرگذاری در کمک به تصمیمگیری شما درباره آینده خواهد داشت.
جمعبندی و سخن پایانی
در این مقاله به تعدادی از مهمترین سوالات مصاحبه شغلی و شیوه جواب دادن به این سوالات مصاحبه استخدامی پرداختیم. همانطور که گفته شد، مرحله مصاحبه شغلی یکی از مهمترین مراحل در فرایند استخدام سازمانهای دولتی و خصوصی محسوب میشود. پس بهتر است با مطالعه نمونه سوالات احتمالی مصاحبه شغلی و پاسخهای مناسب هر یک، آمادگی لازم برای حضور در این مرحله پیدا کرده و بتوانید جلسه مصاحبه حضوری، تلفنی یا آنلاین را با موفقیت پشت سر بگذارید.