رپورتاژ

تغییرات و مشکلات نوجوانان در سنین بلوغ

تغییرات و مشکلات نوجوانان در سنین بلوغ

تغییرات نوجوانان در دوران بلوغ
تغییرات نوجوانان در دوران بلوغ

یکی از مهم ترین دورانی که همه ما آن را گذرانده ایم یا حتی بسیاری از افراد به تازگی وارد آن شده اند دوره نوجوانی یا دوره بلوغ نام دارد. هر شخصی که در سن بلوغ قرار دارد، در این دوره تغییرات بسیار زیادی را تجربه می کند. افراد در این برهه از زندگیشان از لحاظ روحی، روانی و جسمی دچار تغییرات مختلفی می شوند. در واقع بدن فرد از لحاظ ظاهری تغییر می کند. این اتفاقات که در ظاهر فرد خود را نشان می دهند، او را از لحاظ روانی هم تحت تاثیر قرار می دهد.

منظور از بلوغ چیست؟

بلوغ به طور عمومی به مرحله‌ای از رشد و تکامل جسمی، عقلی، و اجتماعی در زندگی انسان اشاره دارد که با تغییراتی در بدن، ذهن، و رفتارها همراه است و به تدریج از کودکی به بزرگسالی واژگون می‌شود. بلوغ در نوجوانان، به طور خاص، به مرحله‌ای از رشد فیزیکی و شناختی ارتباط دارد که به همراه تغییرات عاطفی، اجتماعی، و جنسی همراه است.

به طور عمومی، بلوغ در نوجوانان ممکن است به تغییراتی از قبیل رشد بدنی، بالا رفتن قد، رشد و تکامل جنسی و تغییرات در هورمون‌ها، رفتارها و واکنش‌ها، تغییرات در هویت و خودشناسی، تغییرات در روابط اجتماعی و تعاملات میان فردی، و تغییرات در تصمیم‌گیری‌ها و استقلال ارادی اشاره داشته باشد.

در این دوره از زندگی، نوجوانان با چالش‌ها و مسائل جدیدی مواجه می‌شوند و ممکن است با تغییرات شدید در زندگی و هویت خود روبرو شوند. این تغییرات ممکن است به طور موقت یا دائمی باشند و برای هر فرد متفاوت باشد. برخی از مشکلات متداولی که ممکن است در این دوره رخ دهد، شامل تغییرات در بدن و شکل ظاهری، پیدایش هویت جنسی، تغییر در چگونگی ارتباط والدین با نوجوان، مشکلات عاطفی و روانی، و تصمیم‌گیری‌های مهم در مورد آینده و شغل است.

انواع بلوغ

بلوغ انواع مختلفی دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:

·         بلوغ بدنی

در این نوع بلوغ، بدن فرد کم کم وارد مرحله رشد شده و اندام او درشت تر می شود.

·         بلوغ جنسی

هورمون های بدن فرد در این مرحله شروع به ترشح کرده و او می تواند بعد از این مرحله تولید مثل کند، این دوره معمولاً در دختران از سنین حدود ۹ تا ۱۶ سال و در پسران تقریباً از ۱۱ تا ۱۸ سالگی اتفاق می افتد. به همین دلیل یاد دادن مسائل جنسی به نوجوانان از اهمیت زیادی برخوردار است. چرا که آموزش مناسب می تواند از بروز یک سری خطرات جلوگیری کند.

·         بلوغ اجتماعی

در دوره نوجوانی فرد مسئولیت هایی را به عهده می گیرد و می تواند بعضی از کارهایی که مشمول قوانین می شوند را انجام دهد مانند گرفتن گواهینامه رانندگی و کارت نظام وظیفه.

·         بلوغ عاطفی

در این مرحله عواطف فرد به طور کامل شکل می گیرد، به گونه ای که بعضی از اشخاص دچار هیجان های عاطفی می شوند و نمی توانند عواطف خود را کنترل کنند و حالت های شدیدتری از احساسات را نشان می دهند.

·         بلوغ روانی

در این دوره فرد با مسائل مختلفی روبرو شده و تصمیم به حل آن ها می گیرد. البته یکی از پیچیده ترین بلوغ ها، بلوغ روانی است و بعضی از افرادی که به تازگی وارد این مرحله شده اند نمی توانند از پس حل همه مشکلات برآیند.

رفتار با نوجوان
رفتار با نوجوان

نوجوانان در دوران بلوغ با چه مشکلاتی مواجه می شوند؟

در این دوره مشکلات زیادی اتفاق می افتد که سعی داریم در این مقاله برخی از آن ها را بیان کنیم.

·         مشکلات بدنی

افرادی که به سن بلوغ رسیده اند معمولا به دلیل نداشتن تناسب اندام، احساس خوبی به خود ندارند و طبق تحقیقات بیشتر افسردگی ها در این دوره سنی رخ می دهد. بنابراین خانواده ها می بایست مراقب فرزند خود باشند تا بتواند با این مشکلات کنار آمده یا شروع به حل و پذیرش آن ها کند.

·         مشکلات شخصیتی

بعضی از نوجوانان به دلیل احساس حقارت، دچار کمرویی می شوند؛ در واقع بیشتر نگران عدم پذیرش از سمت خانواده یا جامعه هستند. از این رو دچار هیجان های افراطی می شوند. بسیاری از شکست های عاطفی نیز در این دوره رخ می دهند و در صورت عدم حمایت از سوی خانواده، ممکن است مشکلات بزرگتری برای این افراد به وجود آید. به همین دلیل کسب اطلاعات درباره افزایش عزت نفس در نوجوانان از اهمیت زیادی برخوردار است.

·         مشکلات خانوادگی

افراد در دوران بلوغ احساس تنهایی بیشتری می کنند و با اعضای خانواده بیشتر دچار مشاجره می شوند.

·         مشکلات اجتماعی

فرد در این برهه احساس شکست می کند، به طوری که حس می کند حتی با تلاش کردن هم نمی توانند به جایی برسد و موفقیت کسب کند. چنانچه خانواده هم این احساس را در فرد تشدید کند و مدام به او القا کند که نمی تواند آینده درخشانی داشته باشد باعث انزوایش می شود و به دلیل ترس از شکست، فرد تمایلش را برای انجام کارها از دست خواهد داد.

·         مقایسه خود با دیگران

این موضوع باعث می‌شود که نوجوان عزت نفس خود را از دست بدهد و در ادامه زندگی با مشکلات متعددی روبرو شود.

روش های صحیح برخورد با نوجوان در سن بلوغ

بهترین کار در دوره بلوغ این است که والدین نقاط مثبت و منفی فرزند خود را همزمان بررسی کنند و به فرزندانشان کمک کنند تا با انجام برخی فعالیت ها به تقویت نقاط مثبت و حذف نقاط منفی خود بپردازند. این کار باعث می شود تا نوجوانان شخصیت سالم تری داشته باشند.

به خانواده ها خصوصاً پدرها و مادرها توصیه می‌کنیم که نوجوان خود را بیشتر درک کنند و ارتباط دوستانه و نزدیکی با آن ها داشته باشند؛ زیرا فقدان صمیمیت و محبت باعث می شود که نوجوانان به سمت راه هایی ناسالم مانند مصرف مواد مخدر، رابطه های نامشروع و غیره بروند.

مشکلات نوجوانان در بلوغ
مشکلات نوجوانان در بلوغ

چگونه با نوجوان خود که در دوران بلوغ است، رفتار کنم؟

برای اینکه والدین بتوانند با نوجوان خود به بهترین شکل ممکن رفتار کنند بهتر است قوانینی وضع کنند و با آموزش و رعایت این قوانین استقلال فردی را به نوجوانان بیاموزند. بهترین راه برای قانونمند شدن نوجوان این است که دست از تنبیه برداشته و او را تشویق کنند؛ زیرا با این کار نوجوان ترغیب می شود تا کارهای مثبت بیشتری انجام دهد. با رعایت این نکات توسط خانواده ها، نوجوانان می توانند مسئولیت زندگی خود را بهتر بر عهده بگیرند.

 نکته ی مهمی که وجود دارد این است که امروزه کنار آمدن با نوجوانان و چگونگی برخورد با آن ها، برای والدین به یک کار سخت تبدیل شده است. به همین دلیل والدین در این راه نیاز به راهنمایی و آموزش دارند. کمک گرفتن از کتاب های آموزشی و شرکت در دوره های مختلف مرتبط، می تواند تا حد زیادی به بهبود ارتباط بین اعضای خانواده کمک کند.

سخن پایانی

تغییراتی که در دوره بلوغ اتفاق می‌افتد امری طبیعی است. توصیه ما این است که والدین عزیز نوجوانان خود را همراهی کنند و بابت این تغییرات به نوجوانان آموزش صحیح دهند چرا که همه این تغییرات موقتی بوده و بعد از اتمام دوره بلوغ فرد به حالت نرمال باز خواهند گشت و نیازی به تحمل استرس مضاعف در این دوره نیست.  با کمک گرفتن از روانشناس در این برهه، می توان از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری کرد. چرا که بی توجهی به این دوره باعث ایجاد اثرات منفی در خلق و خو و رفتار فرد در طول زندگی اش می شود.

پناه سبز یک مجموعه ی معتبر است که برای حل مشکلات والدین با نوجوانان، به برگزاری دوره های آموزشی مختلف پرداخته است. اگر شما نیز در ارتباط با فرزند خود شاهد اعتیاد نوجوان به مواد مخدر، اعتیاد نوجوان به بازی، سیگار کشیدن نوجوان، خودارضایی نوجوان، پرخاشگری نوجوان و … هستید؛ بهترین راه این است که به سایت پناه سبز مراجعه کنید و از دوره های آموزشی مختلف همچون دوره والدین مشاور استفاده نمایید. با شرکت در این دوره ها و استفاده از آموزش های گفته شده، به مرور شاهد بهبود روابط بین اعضای خانواده خواهید بود.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

کاشمر سلام

رسانه کاشمر سلام، از سال 1398 با هدف فراهم سازی بستری برای ارائه بروزترین مطالب خبری و فرهنگی هنری در فضای مجازی با دوری از هرگونه حاشیه سازی کار خود را آغاز نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا