رپورتاژ

حسابداری اجتماعی و مسائل اقتصادی

حسابداری اجتماعی و مسائل اقتصادی یک نوعی از حسابداری می باشد. یکسری شرکتها این نوع حسابداری را انجام می دهند تا بتوانند میزان تاثیر گذاری خود را روی اجتماع بسنجند. براینکه شرکتها بتوانند اینکار را انجام دهند باید تمامی فعالیت ها و اثری که روی افراد در عموم و همچنین محیط زیست می گذارند را کامل بررسی کنند. در واقع باید اینطوری بیان کنیم که حسابداری اجتماعی هیچ گونه کاری با دارایی های یک شرکت کاری ندارد و تمرکز آن کلا روی رفتارهای تجاری شرکت میباشد.

هر کسب و کاری در نهایت با اجتماع سرو کار دارد و مشتری های خود را از اجتماع می گیرد. بنابراین هر کسب و کاری در نهایت هدفش این است که به رفاه اجتماعی برسد. در کل هر کسب و کاری با هر نوع فعالیتی باید مشکلاتی که دراجتماع می باشد را حل نمائید و این را جز وظایف مهم خود بداند. با رشد عظیم و روز به روز فناوری و همچنین تغییر فرهنگ دیگر نمی توان گفت که حسابداری فقط به مسائل حسابداری مربوط است بلکه در نهایت هر کسب و کاری با مباحث اجتماعی درگیر می باشد.

حسابداری اجتماعی و مسائل اقتصادی
حسابداری اجتماعی و مسائل اقتصادی

حسابداری اجتماعی چیست؟

حسابداری اجتماعی با نامهای متفاوتی شناخته می شود مثل: حسابداری اجتماعی و مسائل اقتصادی- گزارشگیرهای اجتماعی- حسابرسی اجتماعی

در واقع کاری که حسابداری اجتماعی انجام می دهد این است که فعالیت های یک شرکت که در راستای اهداف و رفاه اجتماعی می باشد را بررسی می کند و در نهایت تاثیری که این فعالیت ها رو جامعه گذاشته اند را به اطلاع عموم مردم می رساند.

در نهایت باید این را بدانیم که حسابداری اجتماعی از حسابداری فعالیت های یک سازمان جدا نیست و کاملا مرتبط می باشد. فعالیت های حقوق بشری، گروه هایی که از محیط زیست محافظت می کنند و همچنین اینکه جامعه در حال حاضر توجه ویژه ای به فعالیت اجتماعی شرکتها دارد و این موضوع حسابداری اجتکاعی را به شدت مهم کرده است.

براساس تعریفی که برای حسابداری اجتماعی اعلام شده، حسابداری اجتماعی به گزارشگیرهایی گفته می شود که از هزینه های شرکت برای مواردی مثل امنیت، فعالیت هایی جفت سلامت و حفظ محیط زیست انجام می شود. به صورت کلی هر موردی که برای عموم مردم منفعت داشته باشد.

حسابداری اجتماعی چیست؟
حسابداری اجتماعی چیست؟

حسابداری اجتماعی براساس تعریفهای متفاوتی که دارد شامل گزارشگیریهای داخلی (درون سازمان) و خارجی (برون سازمان) می باشد. این گزارشها معمولا هم به صورت کیفی و هم به صورت کمی گرفته می شوند.

به صورت کلی حسابداری اجتماعی و مسائل اقتصادی زمانی اهمیت پیدا کرد که پیشرفتهای صنعتی روز به روز زیاد شد. این پیشرفت علاوه بر اینکه برای عموم مردم رفاه زیادی داشت، باعث به وجود آمدن مشکلات زیادی برای مردم داشت. این موضوع شرکتهای ئبزرگ را مجبور کرد تا هزینه هایی در جهت فعالیت های اجتماعی و به خصوص محیط زیست هزینه کنند تا بتوانند اثار بدی که صنعتی شدن مشاغل به بار آورده را کمرنگتر کنند.

حسابرسی اجتماعی چه تمایزی نسبت به حسابداری اجتماعی دارد؟

قبل از این حسابرسی اجتماعی در راستای حسابداری اجتماعی استفاده می شد. حتی می توان گفت گاهی اوقات این دو اصطلاح به جای هم استفاده می شدند.

اما یکسری از بزرگان حوزه حسابداری بیان می کنند که حسابرسی اجتماعی فقط به ارزیابی فعالیت های شرکت می پردازد و معین می کند که اجرای یک کار اجتماعی به چه صورتی می باشد. در واقع حسابرسی اجتماعی نه حسابرسی قانونی می باشد نه حسابرسی عملکرد بلکه حسابرسی اجتماعی ترکیب از این دوتا نوع حسابرسی می باشد.

حسابداری اجتماعی چیست؟
حسابداری اجتماعی چیست؟

اهداف اصلی حسابداری اجتماعی

نام برند یا شرکت می‌تواند تاثیرات مهمی روی مردم و اجتماع داشته باشد. بر خلاف حسابداری مالی که روی سود و هزینه شرکت‌ها و میزان جابه‌جایی پول تمرکز دارد، هدف حسابداری اجتماعی این است که میزان مشارکت یا عدم مشارکت شرکت‌ها در بهبود وضعیت رفاهی جامعه و زندگی روزمره مصرف‌کنندگان را اندازه‌گیری کند. حسـابداری اجتماعی فعالیت‌های یک شرکت را بررسی کرده و میزان سود و زیانی که برای مردم و محیط زیست دارد ارزیابی می‌کند.

برای مثال، میزان گازهای گلخانه‌ای که یک کارخانه تولید می‌کند و اثراتی که روی آب و هوای مناطق اطراف می‌گذارد، یا کمک‌های خیرخواهانه‌ای که توسط یک نهاد انجام می‌شود و اثراتی که روی زندگی و رفاه ساکنین آن شهر می‌گذارد، یا استفاده از مواد قابل بازیافت در بسته‌بندی و تبلیغات یک برند تجاری، مواردی هستند که در حسابداری اجتماعی مدنظر قرار می‌گیرند.

حسابداری اجتماعی فرایندی است که نه تنها شرکت‌های تجاری، بلکه هر نوع نهاد و سازمانی با هر اندازه‌ای می‌تواند آن رابه کار گیرد. هدف اصلی حسابداری اجتماعی این است که سازمان‌ها و شرکت‌ها را مجاب کند تا در حفظ محیط زیست، افزایش رفاه عمومی و حیات نوع بشر مساعدت و مشارکت داشته باشند.

در حسابداری معمولی صورت سود و زیان خیلی اهمیت دارد که مطابق موارد زیر می باشد.

صورت سود و زیان

 صورت سود و زیان، نتیجه هر آنچه شرکت در یک دوره مشخص فعالیت کرده را نشان می دهد در صورت سود و زیان ما می توانیم ببینیم که شرکت در این بازه زمان سود بوده یا زیان کرده است..

صورت سود و زیان بیان کننده نتیجه فعالیت یک شرکت می باشد و این موضوع میتواند به مدیران و سهامداران برای گرفتن یک تصیمیم خوب و منطقی کمک به سزایی بکند.

 همانطور که در بالا ذکر کردم تهیه صورتهای مالی در یک دوره کمک میکند تا یک شرکت های برای اینده تصمیمات بهتری بگیرد. در آمدها و هزینه های خود را کنترل کنند و به فکر نقشه راه جدیدی باشند.

 مطابق با استانداردها برای تهیه صورت های سود و زیان به موارد زیر نیاز می باشد:

  • درآمدهای عملیاتی؛

  • هزینه‌های عملیاتی؛

  • سود یا زیان عملیاتی؛

  • هزینه‌های مالی؛

  • سایر درآمدها و هزینه‌های غیرعملیاتی؛

  • مالیات بردرآمد؛

  • سود یا زیان فعالیت‌های عادی؛

  • اقلام غیرمترقبه؛

  • سود یا زیان خالص؛

  • معادله حسابداری؛

  • صورت سود و زیان جامع.

خصوصیاتی که حسابداری اجتماعی دارد:

  1. حسابداری اجتماعی در کل نشان دهنده مسئولت های یک شرکت تجاری می باشد؛

  2. حسابداری اجتماعی با روش استفاده از منابع اجتماعی سروکار دارد؛

  3. حسابداری اجتماعی خیلی به ارتباط بین کسب و کارها و شرکتهای تجاری توصیه می کند؛

  4. حسابداری اجتماعی در واقع روی منفعت جمع تاکید می کند؛

  5. حسابداری اجتماعی روی محبوبیت برندها تاثیر زیادی می گذارد.

حسابداری اجتماع از چه زمانی آغاز شد؟

یک تیم تحقیقاتی در سال ۱۹۷۳ یک گزارش دقیق از صورتهای مالی که به صورت سنتی در شرکتها انجام می شد داد، بعد از آن گزارش این تیم یک بعد جدید از نگرشهای اقتصادی و اجتماعی در زمینه حسابداری ارائه دادند. این تیم در یک گزارش بیان کردند که هدف از صورتهای مالی این است که تاثیر فعالیتهای یک شرکت را نشان دهد بنابراین آنها به دنبال حسابداری جدیدی در جهت محبوب شدن شرکت اعلام نمودند که آن حسابداری اجتماعی بود.

نتیجه گیری

در کشورهای پیشرفته موضوع مسئولیت های شرکت یک موضوع مهم می باشد، این شرکتها در مقابل جامعه و رفاه آن دغدغه مند هستند. بحران اقتصادی که در سال ۲۰۰۸ به وجود آمد نشان می داد که با وجود رشد شرکتهای بزرگ بازهم نتوانست روی رفاه اجتماعی شرکتها تاثیر خاصی بگذارد. مطالعات نشان داد اکثر مسائل بابت نابرابری اجتماعی اتفاق می افتد پس مبحث حسابداری اجتماعی از قبل پررنگتر شده است.

در آخر از همه شما عزیزان کمال تشکر را دارم که تا اینجای مقاله همراه ما بودین هر سوالی در زمینه حسابداری یا مالیاتی دارین می توانید از آکادمی حسابداری دکتر مژگان مدحج بپرسید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

کاشمر سلام

رسانه کاشمر سلام، از سال 1398 با هدف فراهم سازی بستری برای ارائه بروزترین مطالب خبری و فرهنگی هنری در فضای مجازی با دوری از هرگونه حاشیه سازی کار خود را آغاز نمود.

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا