ایمپلنت دندان یا دندان مصنوعی؟ کدام بهتر است؟
دندانهای مصنوعی ارزانتر از ایمپلنتهای دندانی هستند. برخلاف ایمپلنت دندان که باید در استخوان قرار بگیرد، دندانهای مصنوعی را میتوان برای بیمارانی استفاده کرد که دچار تحلیل لثه و استخوان هستند. روش قرارگیری دندان مصنوعی غیرتهاجمی است و مانند کاشت ایمپلنت دندان، به سوراخ کردن استخوان نیازی نیست.
زمانی که فردی دندان های خود را از دست می دهد معمولا از چند جا دچار مشکل می شود، اولین مشکل، مشکل کاربردی است و شخص در جویدن غذا دچار مشکل می شود و دیگری از لحاظ زیبایی است، دندان مصنوعی متحرک و ایمپلنت از روش هایی هستند که برای حل این مشکلات و جایگزنی دندان اصلی مطرح می شوند، بسیاری از افراد که دندان های خود را از دست می دهند در انتخاب نوع دندان مناسب جایگزین دچار تردید می شوند، دندان مصنوعی متحرک یا ایمپلنت دندان کدام بهتر است؟
این یک باور رایج است که فقط افراد مسن دندان های خود را از دست می دهند، اما قطعاً این درست نیست. افراد جوانتر نیز ممکن است دندان های خود را از دست بدهند. بسیاری از افراد حتی در سنین زیر چهل سال دندانهای خود را به دلایل مختلف از دست میدهند. این موضوع اثرات سوء جسمی و روانی بسیاری دارد. فرد نمیتواند به خوبی غذا بخورد و صحبت کند. همچنین زیبایی او تحت تأثیر قرار میگیرد. از دست دادن دندانها میتواند ناشی از پوسیدگی دندان، عفونت لثه، بیماری پریودنتال (بیماری لثه)، آبسه دندان، دندان های ترک خورده و تغذیه نامناسب باشد.
خوشبختانه، گزینههای متعددی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته وجود دارد که میتواند هم سلامت دهان و هم ظاهر شما را بهبود بخشد. دندان مصنوعی و ایمپلنت دندان دو راهکار مهم برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته هستند.
دندان مصنوعی چیست؟
دندان مصنوعی که با نام پروتزهای متحرک نیز شناخته میشود، وسیله متحرکی است که جایگزین دندانهای از دست رفته میشود. دندانهای مصنوعی برای پر کردن ردیف بالا یا پایین فک یا هر دو کاربرد دارند. نکته دیگری که در مورد این نوع پروتزها وجود دارد، این است که میتوان به راحتی آنها را از دهان خارج کرد. آنها همچنین برای پر کردن بخشی از بافت لثه نیز کاربرد دارند.
مزایا و معایب دندان متحرک
دندان مصنوعی نمیتواند از استخوان فک حمایت کند. به همین دلیل احتمال تحلیل رفتن استخوان فک و تأثیر در زیبایی ظاهری فرد وجود دارد.
دندان مصنوعی روی لثهها قرار میگیرد. به همین دلیل احتمال جابجایی آن وجود دارد که در نهایت منجر به احساس ناراحتی در بیمار میشود.
عمر مفید این پروتزها ۷ تا ۱۵ سال است.
بیمار ممکن است احساس ناخوشایندی برای قرار گرفتن یک شیء اضافی در دهانش تجربه کند.
از دیگر تفاوتهای دندان مصنوعی و ایمپلنت زمانی نمود پیدا میکند که بیمار تغییر وزن داشته باشد. بیمارانی که چاق یا لاغر میشوند باید قالب جدیدی برای دندان مصنوعی تهیه کنند.
برای تمیز کردن باید از دهان خارج شوند. همچنین شبها برای بازسازی لثهها باید از دهان خارج شوند. در تمیز کردن آنها نیز باید دقت بسیاری خرج کرد.
ممکن است در گفتار فرد اختلال ایجاد کنند.
با استفاده از دندان مصنوعی باید از مواد غذایی سفت یا چسبناک پرهیز کرد.
ظاهر آن با دندانهای طبیعی فرد متفاوت است.
از جمله مزایای دندان مصنوعی هم این هست که هزینه کمتری دارد و برای استفاده از آن نیازی به جراحی نیست.
ایمپلنت دندان چیست؟
یکی دیگر از روش های جایگزینی با دندان های اصلی است که به دلایلی از دست رفته اند، این روش برعکس دندان های مصنوعی، ثابت هستند؛ ایمپلنتها پایه هایی هستند که از جنس تیتانیوم خالص می باشند، به عنوان ریشه در استخوان فک گذاشته می شوند و در واقع در نقش ریشه هستند که وظیفه نگهداری روکش هایی را دارند که به عنوان تاج دندان جایگزین می شوند، زمانی که ریشه های تیتانیومی محکم شدند دندان های برو روی آن ها نصب می شود و از نظر ظاهری و احساس بسیار شبیه به دندان های اصلی هستند. روکش ها به وسیله چسب های مخصوص دندانپزشکی زیبایی چسبانده می شوند.
بیشتر بخوانید => مقایسه لمینت، کامپوزیت، و روکش دندان
مزایای کاشت ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان به حفظ ساختار استخوان فک کمک و از تحلیل رفتن آن پیشگیری میکنند.
کاشت ایمپلنتها باعث میشود همیشه مانند یک دندان دائمی ثابت باشند و حرکت نکنند.
راه حلی دائمی هستند و معمولا نیازی به تعویض ندارند.
بیمار احساس غریبی ندارد و حس میکند که دندان اصلی او در دهانش قرار دارد.
تمیز کردن آنها نیز مانند دندانهای معمولی و با مسواک و نخ دندان انجام میشود. این موضوع در انتخاب بین دندان مصنوعی و ایمپلنت نقش مهمی دارد.
با کاشت ایمپلنت فرد محدودیت غذایی ندارد و میتواند همه چیز مصرف کند.
ظاهری شبیه به دندانهای طبیعی دارد.
معایب کاشت ایمپلنت
معایب ایمپلنت دندان زیاد نیست. با وجود اینکه ایمپلنت بسیاری از مشکلات موجود در دندان مصنوعی را حل میکند، اما نقاط ضعفی نیز دارد.
هزینه کاشت آن نسبت به دندان مصنوعی بیشتر است.
تنها راه کاشت آن جراحی است. ممکن است بیمار در طول درمان به یک الی دو بار جراحی نیاز داشته باشد.
کدام روش بهتر است؟
پاسخ به این پرسش به میزان بسیاری بستگی به مواردی چون سن بیمار، میزان هزینهای که بیمار در نظر دارد و وضعیت سلامت لثه دارد. برای مثال اگر قیمت ایمپلنت دندان برای شما زیاد نیست و یا اگر دندان و لثه شما برای قرار دادن دندان مصنوعی گزینه مناسبی نیست، قطعا ایمپلنت دندان میتواند بهترین گزینه باشد. اما بسیاری از افراد در پرداخت هزینه این جراحی با مشکل مواجه هستند. از طرفی افرادی که دندانهای خراب یا از دست رفته بسیار دارند در صورت انتخاب این روش باید صبر و حوصله و البته پول زیادی را صرف کنند. بنابراین انجام ایمپلنت دندان برای افرادی که تنها چند دندان از دست رفته دارند روش مناسبتری است.
به طور کلی اینطور به نظر می آید که با توجه به ثابت بودن، ایمپلنت بهتر از دندان مصنوعی متحرک است، اما مشکل این است که همیشه نمی توان از این روش استفاده کرد، فرآیند کاشت طولانی است و با توجه به جراحی های که انجام می شود، شاید آزاردهنده باشد، یک تفاوت مهم این دو روش، این است با وجود همه سختی ها، ثابت هستند و در واقع شباهت بسیاری به دندان های طبیعی دارند، دندان متحرک مصنوعی هم به راحتی می تواند از دهان خارج شود ساخت آن سریع است و به سرعت جایگزین دندان های اصلی می شوند و با رنگ دندان های کناری می توانند مطابقت داشته باشند، این دو روش از لحاظ هزینه ها هم با هم متفاوت هستند، دندان مصنوعی متحرک از لحاظ مالی باصرفه تر است و بسیاری از بیمه ها هم آن را تحت پوشش قرار می دهند.
عوارض عدم استفاده از روش ایمپلنت
عدم استفاده از ایمپلنت دندان در این مواقع، به خاط اینکه لثه عقب نشینی دارد و استخوان اطراف دندان از بین می رود، باعث می شود به دندان های کناری جای خالی آسیب و زیان وارد گردد و سبب پوسیده شدن سایر دندان های بیمار می گردد. عوارض دیگر عدم کاشت ایمپلنت مشکلات تکلم و خوردن، جابجایی دندان ها، سردرد و … می باشد. همچنین یک پدیده منفی عدم استفاده از ایمپلنت دندان، خرابی و اسیب استخوان فک است.
ایمپلنت دندان باعث می شود یک پلن ثابت به استخوان فک داده شود و بتواند ایمپلنت را مشخصا نگه دارد. در صورتی که از زمان افتادن دندان مدت زیادی گذشته باشد، باید قبل از کاشت ایمپلنت دندان اقدام به پیوند استخوان کنیم تا تراکم آن بیشتر شود و برای درمان ایمپلنت آماده شود.
برتری ایمپلنت دندان در مقابل دندان مصنوعی یا بریج
یک مزیت مهم ایمپلنت دندان نسبت به دندان مصنوعی دوام و پایداری بیشتر آن است. در صورتی که تعداد دندان های از دست رفته زیاد باشد، می توان از ایمپلنت دندان جهت نگه داری دندان مصنوعی و کمک به پایداری لثه استفاده کرد. در هر حال ایمپلنت دندان یک راه حل دائمی برای جبران دندان های از دست رفته می باشد.
ایمپلنت دندان هم به تنهایی هم در کنار دندان مصنوعی باعث کمک کردن به تکلم، زیبایی، خوردن و … می شود، البته مهم ترین ویژگی مثبت ایمپلنت که به دنبال این ها به وجود می اید، افزایش حس اعتماد به نفس در بیماران است.
خصوصیات کامل ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان ماده ای اکو پلاستیک است که به عنوانیک پایه پروتزی به روش جراحی داخل استخوان باقیمانده فک قرار داده می شود، ایمپلنت در واقع یک بایومتریال است یعنی سازگاری زیستی با بدن دارد و برای تقویت یا جایگزینی بیولولوژیکی به کار می رود. در واقع خاصیت سازگاری زیستی ایمپلنت مبحثی مهم در حفظ سلامتی بافتی و در نتیجه ماندگاری دراز مدت ایمپلنت می باشد.
به تماس مستقیم ایمپلنت و استخوان که تحت فانکشن (عملکرد) قرار بگیرد و در سطح و نمای میکروسکوپی بافت نرمی بین ایمپلنت و استخوان نداشته باشیم اصطلاحا osseointegration اسئوانیتگرشین می گوییم.
ایمپلنت قطعه ای از جنس تیتانیوم می باشد که با طراحی خاص ساخته شده است (بیش از ۹۰ طراحی مختلف ایمپلنت در دنیا داریم) ایمپلنت دندان تیتانیومی خواص مختلفی دارد از جمله اینکه وزن کمی دارد تا به راحتی بتوان در داخل استخوان ، آنرا قرار داد. نسبت بالای استکام به وزن آن باعث می گردد علیرغم وزن کم، استکام زیادی داشته باشد و بتواند فشارهای الکفررالی را تحمل کند. این خاصیت ایمپلنت سبب می گردد ماندگاری بالا و مقاومت در برابر خشکی در ایمپلنت ایجاد گردد. ایمپلنت در مقابل خوردگی مقاومت عالی دارد. ضریب الاستیه پایینی دارد که از خمش ایمپلنت جلوگیری می گردد. ایمپلنت سازگاری بافتی biocompatibility عالی دارد، به همین سبب برای سال های متمادی در داخل استخوان می ماند بدون اینکه واکنش اکرژیکی برای بدن رخ دهد. نکته جالب در مورد ایمپلنت و تیتانیوم این است که وقتی در معرض هوا قرار می گیرد یک لایه اکسید روی آن شکل می گیرد Tio2 که این لایه در تماس با بافت های بدن است . نقش این لایه اکسید تیتانیوم روی ایمپلنت این است که
۱- در برابر خوردگی مقاوم می شود ۲ – ایمپلنت سازگاری بافتی می یابد ۳ – ایمپلنت اسئواینتگریته می شود (با استخوان جوش می خورد)
مجموع خصوصیاتی که در مورد ایمپلنت ذکر شد سبب می گردد این ماده امروزه به شکلی وسیع نه تنها در دندانپزشکی بلکه در بخش های مختلف پزشکی کاربرد فراوان داشته باشد.
در مرکز دندانپزشکی دکتر علی سجودی کاشت ایمپلنت دندان لیزری همراه با بازسازی و پیوند استخوان، همچنین ایمپلنت فوری با استفاده از جدیدترین تجهیزات دندانپزشکی و تکنولوژی روز دنیا انجام میگردد.
برای کسب اطلاعات بیشتر با شمارههای ۸۸۰۸۲۹۴۱ و ۸۶۱۲۸۹۹۶ تماس بگیرید.
منبع سایت دکتر علی سجودی