رپورتاژ

مواد تشکیل دهنده پودر کپسول آتش نشانی

کپسول آتش نشانی یکی از وسایل و تجهیزاتی هستند که در فرایند اطفا حریق نقش بسیار مهمی دارند. بسیاری از آتش سوزی های بزرگ چنانچه در ابتدا توسط افرادی که در محل حاضر بودند و با استفاده از تجهیزاتی مانند کپسول های آتش نشانی خاموش می شدند، هرگز اتفاقات ناگواری پیش نمی آمد. شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که درون محفظه کپسول های آتش نشانی چه موادی وجود دارد؟

اغلب دیده اید که بعد از خاموش شدن آتش، پودر سفید رنگی در محیط پخش شده و یا بر روی تمام وسایل می نشیند. گروه صنعتی آژمان قصد دارد در این مطلب در مورد این پودر، انواع آن و یا سایر موادی که درون کپسول های آتش نشانی وجود دارند با شما صحبت کند. تا پایان همراه ما باشید تا نکات مهمی را برایتان بازگو کنیم.

کپسول آتش نشانی چیست؟
کپسول آتش نشانی چیست؟

کپسول آتش نشانی چیست؟

همانطور که می دانید کپسول آتش نشانی مهمترین و ساده ترین وسیله برای خاموش کردن آتش و جلوگیری از افزایش و گسترش آتش سوزی است. در بسیاری از مواقع می توان با استفاده از همین کپسول های آتش نشانی که در اکثریت خانه ها وجود دارد از آتش سوزی های خطرناک، بزرگ و مهیب جلوگیری کرد. استفاده از کپسول های آتش نشانی بسیار راحت بوده و نیاز به مهارت و توانایی خاصی ندارد.

کپسول های آتش نشانی معمولا از مواد مختلفی تشکیل شده اند. رنگ بندی خاصی که بر روی بدنه این کپسول ها وجود دارد، نشان دهنده مواد تشکیل دهنده آن ها است. این مواد باعث شده که هر کدام از کپسول ها برای خاموش کردن انواع خاصی از آتش کاربرد داشته باشند. به عنوان مثال کپسول های آتش نشانی که نوار قرمز رنگ دارند، برای خاموش کردن آتش سوزی کلاس A ساخته شده اند.

ترکیبی از آب و گاز هستند و می توانند آتش هایی که ناشی از سوختن مواد جامد و خشک مانند چوب و کاغذ هستند را خاموش کنند. برخی از این کپسول ها محتوی پودر های مختلف جهت خاموش کردن آتش هستند که در ادامه به توضیح این مواد تشکیل دهنده خواهیم پرداخت.

مواد موجود در کپسول آتش نشانی پودری

بهتر است در ابتدا بگوییم که کپسول های آتش نشانی به طور کلی به دو نوع پودری و گازی تقسیم می شوند. کپسول های گازی متشکل از گاز دی اکسید کربن هستند که می تواند اکسیژن مورد نیاز آتش را از آن بگیرد و موجب خاموش شدن آتش شود. اما کپسول آتش نشانی پودری شامل انواع مختلفی از پودر های شیمیایی هستند. این پودر ها در کنار تمام مزیت هایی که از آن ها برخوردار هستند، معایبی نیز دارند که این معایب بیشتر متوجه محیط زیست و انسان ها خواهد بود. در ادامه به توضیح مختصر در مورد انواع پودر های موجود در کپسول های آتش نشانی مختلف خواهیم پرداخت:

پودر بی کربنات سدیم

این پودر در مواقع آتش سوزی مانند ابری از دی اکسید کربن به دور آتش حلقه زده و موجب خاموش شدن آن می شود. در اغلب کپسول های آتش نشانی از این پودر به مقدار زیادی استفاده شده است.

کپسول آتش نشانی چیست؟
کپسول آتش نشانی چیست؟

پودر بی کربنات پتاسیم

زمانی که آتش سوزی از نوع B باشد، یعنی در نتیجه اشتعال مایعاتی مانند نفت و بنزین ایجاد شده باشد، از این نوع پودر ها برای خاموش کردن آتش استفاده می کنند. البته خود این پودر نیز به دو شکل در کپسول ها مورد استفاده قرار می گیرد. شکل اول بی کربنات پتاسیم عادی و نوع دوم بی کربنات پتاسیم بر پایه اوره است.

پودر کلرید پتاسیم

این پودر معمولا به صورت نمک درون محفظه کپسول های آتش نشانی قرار دارد. یکی از مشخصه های اصلی این پودر خاصیت خورندگی آن است. با استفاده از این پودر می توان به سرعت آتش را خاموش کرد.

پودر مانکس

از مهمترین پودر هایی که در کپسول های آتش نشانی وجود دارد، پودر مانکس است. اهمیت آن به دلیل تاثیرگذاری بیشتر آن نسبت به سایر پودر ها است. به این دلیل که این پودر در برابر حرارت و آتش به ذره ها و اجزای کوچکتری تقسیم می شود و می تواند به شکل موثرتر و سریع تری آتش را خاموش کند. این پودر از ترکیب اوره و بی کربنات ساخته می شود. در کنار این پودر معمولا از فوم هم استفاده می کنند تا قدرت خاموش کنندگی آن را بالاتر ببرند.

فسفات آمونیوم

فسفات آمونیوم از جمله پودر های خشک به کار رفته در کپسول های آتش نشانی است. از این نوع پودر برای اطفا آتش های ناشی از اشتعال گازها، جامدات و مایعات قابل اشتعال استفاده می کنند.

کپسول آتش نشانی چیست؟
کپسول آتش نشانی چیست؟

معایب استفاده از کپسول های آتش نشانی پودری

درست است که پودر های استفاده شده در کپسول های آتش نشانی سمی نبوده و خاصیت کشندگی ندارند، اما تاثیرات منفی زیادی بر محیط و افراد خواهند داشت. استفاده از این نوع کپسول ها مانند سایر انواع کپسول های آتش نشانی است و نیاز به مهارت خاصی ندارد. فقط باید در هنگام استفاده نکات ایمنی را رعایت کنید. بهتر است برای استفاده از این کپسول ها از ماسک ها و دستکش های مخصوص استفاده کنید.

وارد شدن این پودر ها به ریه و سیستم تنفسی می تواند منجر به تورم، قرمزی، التهاب و درد در ریه ها و سایر قسمت های سیستم تنفسی افراد شود. در صورتی که افراد به مدت طولانی در چنین هوایی تنفس کنند، باید به سرعت به بیمارستان انتقال پیدا کنند. همچنین برخورد این پودر ها با پوست بدن افراد نیز می تواند موجب واکنش هایی مانند قرمزی، تورم، خارش و سوزش شود.

بهتر است بعد از برخورد دست ها یا بدن با این پودر ها سریعا آن قسمت از بدن را با مقدار زیادی آب شستشو بدهید. بعد از این که آتش را به وسیله کپسول های حاوی پودرهای شیمیایی خاموش کردید، خواهید دید تمام این پودر ها بر روی وسیله های موجود در محیط نشسته اند. بهتر است سریعا تمامی وسایل را شستشو داده و تمیز کنید. البته امروزه با استفاده از تکنولوژی های جدید در کنار پیشرفت علم، کپسول های آتش نشانی پودری ساخته می شوند که تاثیر گذاری بالاتری داشته و در مقابل مضرات و معایب کمتری داشته باشند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

کاشمر سلام

رسانه کاشمر سلام، از سال 1398 با هدف فراهم سازی بستری برای ارائه بروزترین مطالب خبری و فرهنگی هنری در فضای مجازی با دوری از هرگونه حاشیه سازی کار خود را آغاز نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا