رپورتاژ

حسابرسی چیست و چه تفاوتی با حسابداری دارد؟

اغلب افراد ممکن است به دلیل مشابهت اسم یا شباهت های موجود، حسابداری را با حسابرسی اشتباه بگیرند. این در حالی است که حسابرسی تفاوت های قابل توجهی با حسابداری دارد و نمی توان این دو را یکی دانست. به طور کلی حسابداری شامل اداره امور مالی و گزارش وضعیت صورت های مالی به مدیران است. این در حالی است که حسابرسی شامل نظارت بر انجام صحیح امور مالی می باشد. برای آشنایی بیشتر با این دو مقوله این مطلب را تا انتها دنبال کنید.

شرکت حسابداری حساب اندیش ایرانیان
شرکت حسابداری حساب اندیش ایرانیان

حسابدار کیست و چه وظایفی دارد؟

امور مالی هر سازمان یا مجموعه ای یکی از مهم ترین قسمت های سازمان است و نمی توان رسیدگی به آن را به هر فردی سپرد.نیروی حسابدار کسی است که به کارکرد صحیح فرایندهای مالی آشنایی داشته و با استفاده از قواعد حسابداری از بروز اشتباه در این حوزه جلوگیری می کند. حسابداری شامل جمع آوری، طبقه بندی و تحلیل داده های مالی و ارائه گزارشات به مدیران است. حسابدار درآمد، هزینه ها، بدهی و سرمایه ها را به صورت مداوم بررسی می کند تا هیچ اشتباهی در روند رسیدگی به امور مالی بروز پیدا نکند.

حسابدار موظف است با درک مناسب از بودجه بندی، مدیریت هزینه ها،  سرمایه گذاری و درآمد، تمام امور مالی را برنامه ریزی کند. همچنین با بررسی سوابق مالی مجموعه تحلیل درستی از عملکرد آن ارائه می کند. علاوه بر این حسابداری مالیاتی نیز بخشی از وظایف حسابدار است که کمک می کند مالیات های شرکت به درستی پرداخت شده و از جریمه شدن یا انباشت مالیات جلوگیری می کند. در ادامه به برخی از وظایف اصلی حسابدار اشاره می کنیم:

  •         پیش بینی و برآورد بودجه
  •         مدیریت معاملات
  •         محاسبه مالیات و تهیه اظهارنامه مالیاتی
  •         اطمینان از پرداخت های بانکی و تحلیل صورت حساب ها
  •         تطبیق پرداختی ها و دریافتی ها
  •         آماده کردن صورت های مالی شرکت
  •         گزارش سلامت مالی و میزان نقدینگی
  •         تنظیم ترازنامه حسابداری و صورت سود و زیان
  •         ارائه گزارشات کامل از وضعیت مالی مجموعه به مدیران بالادستی

حسابرس کیست و چه وظایفی دارد؟

حسابرس فردی است که امور مالی شرکت و سوابق آن را بررسی کرده و مستقیما به مسئولان مجموعه گزارش ارائه می کند. حسابرس بیشتر نقش نظارتی دارد و صحت گزارشات مالی و سایر گزارش های عملکردی شرکت را بررسی می کند. حسابرس شناخت بیشتری از فرایندهای داخلی شرکت دارد و با این شناخت نقاط ضعف و قدرت شرکت را شناسایی می کند. علاوه بر این خطرات ریسک سرمایه گذاری و اشتباهاتی که در صورت های مالی وجود دارد را تشخیص می دهد. بنابراین حسابرسی اطمینان از دقیق بودن سوابق مالی است و نقش به سزایی در عملکرد درست سازمان ها دارد.

حسابرس مشاوره مالی شرکت را نیز تا حد زیادی به عهده می گیرد و توصیه های لازم برای بهبود عملکرد شرکت را ارائه می کند. نظارت بر خدمات مالیاتی و گزارش بدهی های مالی جز وظایف حسابرس است تا از بروز مشکل در هنگام عدم پرداخت بدهی ها جلوگیری کند. مشاوره مالی حسابرس به شرکت کمک می کند توسعه یابد و با توجه به آمار و ارقام سود بیشتری به دست آورد.

 شایان ذکر است که حسابرسی داخلی و خارجی نیز با یکدیگر متفاوت اند؛ در حسابرسی داخلی، حسابرس امور داخلی شرکت را بررسی می کند و صحت صورت های مالی یک شرکت را تایید می کند. اما در حسابرسی خارجی، فرد وظیفه دارد صورت های مالی سایر شرکت ها را بررسی کند و صحت گزارش های ارائه شده را تایید کند. حسابرس خارجی اغلب برای سازمان های نظارتی و مجموعه های دولتی کار می کند.

چه مواردی در شرح وظایف حسابرس نیست؟

تا اینجا با وظایف و خدمات حسابداری و حسابرسی آشنا شدیم. یک سری وظایف وجود دارد که بیشتر بر عهده حسابداران است و در شرح وظایف حسابرس نیست. حسابرس مسئول صورت های مالی ارائه شده نیست و حسابداری شرکت است که این صورت های مالی را تنظیم می کند؛ اما حسابرس صحت این گزارش ها و صورت های مالی را تایید می کند. همچنین حسابرس وظیفه مدیریتی و تصمیم گیری را ندارد و تنها گزارشات و توصیه های لازم را ارائه می کند. از جمله کارهایی که در شرح وظایف حسابرس نیست شامل:

  •         انجام معاملات یا لغو آنها
  •         استخدام یا اخراج کارمندان
  •         تایید فاکتورهای فروشنده برای پرداخت
  •         ثبت یا نگهداری صورت حساب ها و پرونده ها
  •         تنظیم یا تغییر اسناد مالی
  •         نظارت بر انجام فعالیت های داخلی و دوره ای شرکت
  •         انبارداری و بررسی اقلام موجود
  •         ثبت اظهارنامه مالیاتی
  •         تنظیم فاکتورهای هزینه یا دستمزد
  •         طراحی سیستم مالی شرکت یا کدینگ حساب ها
  •         انجام امور مربوط به بیمه و تعیین خسارت

بنابراین اگر تصور می کنید حسابرس  این وظایف را دارد اشتباه می کنید. خدماتی که در زمینه پرداخت مالیات هستند مثل مشاوره مالیاتی یا حسابداری مالیاتی هیچ ارتباطی با حسابرس ندارند و حسابرس تنها وضعیت پرداخت مالیات را بررسی می کند.

در صورتی که به یک شخص کارآزموده و حرفه جهت انجام امور حسابداری مجموعه خود نیاز دارید می توانید با شرکت حسابداری حساب اندیش ایرانیان در ارتباط بوده و از این شرکت درخواست اعزام حسابدار بصورت تمام وقت و پاره وقت کنید.

شرکت حسابداری حساب اندیش ایرانیان
شرکت حسابداری حساب اندیش ایرانیان

چه ارتباطی میان حسابداری و حسابرسی وجود دارد؟

اگرچه حسابداری و حسابرسی تفاوت های قابل توجهی دارند اما ارتباط و اشتراکاتی نیز دارند. به طور کلی حسابداری و حسابرسی در زمینه های زیر با یکدیگر مرتبط هستند:

  •         در هر دو زمینه از مهارت محاسبه، تجزیه و تحلیل صورت های مالی استفاده می شود.
  •         افرادی که مدرک حسابداری دارند یا با مهارت های حسابداری آشنا هستند قادرند در هر دو زمینه فعالیت کنند؛ البته برخی افرادی تخصص ارشد حسابرسی دارند و به صورت ویژه در این حوزه فعالیت می کنند.
  •         حسابداری و حسابرسی هر دو سعی می کنند صورت های مالی و سوابق مالی را اعتبار ببخشند و صحت اطلاعات را بررسی کنند.
  •         شرکت حسابداری در تهران با اعتبار خود در حوزه حسابرسی نیز فعالیت می کند

در هر صورت اگر بخواهید خدمات حسابداری یا حسابرسی حرفه ای دریافت کنید لازم است خدمات حسابداری در تهران را از یک شرکت حسابداری معتبر دریافت کنید. موسسه حسابداری حساب اندیش ایرانیان نه تنها خدمات حسابرسی را نیز به صورت تخصصی ارائه می کند، بلکه به عنوان یک شرکت مالیاتی قادر است مسئولیت پر کردن اظهارنامه مالیاتی و مشاوره مالیاتی را نیز بر عهده بگیرد.

شرکت حسابداری حساب اندیش ایرانیان
شرکت حسابداری حساب اندیش ایرانیان

چه تفاوتی میان حسابداری و حسابرسی وجود دارد؟

همانطور که گفتیم حسابداری و حسابرسی دو مقوله جدا هستند و تفاوت های قابل توجهی با یکدیگر دارند. مهم ترین تفاوت های حسابداری و حسابرسی عبارتند از:

  •         ماهیت فعالیت: در حسابداری رویدادها و صورت های مالی به صورت منظم تجزیه و تحلیل می شوند و داده های خام به گزارشات معنی دار تبدیل می شوند؛  اما در حسابرسی اطلاعات ثبت شده توسط حسابدار تجزیه و تحلیل و ارزیابی می شوند.
  •         نوع فعالیت: حسابدار رویدادهای مالی را ثبت می کند و صورت های مالی را ارائه می کن اما حسابرس صحت صورت های مالی را بررسی کرده و یک گزارش کلی از تمام صورت ها ارائه می کند.
  •         زمان فعالیت: حسابداری به صورت روزانه انجام می شود اما حسابرسی معمولا در دوره های طولانی مدت عملکرد کلی را مورد بررسی قرار می دهد.
  •         تخصص: به طور کلی فردی که فعالیت حسابداری انجام می دهد باید آموزش دیده باشد اما مدرک آکادمیک ضرورتی ندارد؛ اما برای حسابرسی فرد باید در این زمینه متخصص باشد.

موسسه حسابداری حساب اندیش ایرانیان خدمات حسابداری و حسابرسی را متناسب با نیاز شما ارائه می کند و شما کافی است شرایط خود را به خوبی توضیح دهید تا بهترین راه حل ممکن در اختیارتان قرار گیرد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

کاشمر سلام

رسانه کاشمر سلام، از سال 1398 با هدف فراهم سازی بستری برای ارائه بروزترین مطالب خبری و فرهنگی هنری در فضای مجازی با دوری از هرگونه حاشیه سازی کار خود را آغاز نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا