رپورتاژ

با مسجد های تاریخی و معروف استانبول آشنا شوید

با مسجد های تاریخی و معروف استانبول آشنا شوید

مسجد های تاریخی و معروف استانبول
مسجد های تاریخی و معروف استانبول

استانبول به‌خاطر مساجد و معماری عثمانی خود مشهور است. این شهر به‌عنوان پایتخت امپراتوری عثمانی از سال ۱۴۵۳ و بزرگ‌ترین شهر ترکیه انتخاب شد و از آن زمان تا کنون رونق فراوانی داشته است. تعجب‌آور نیست که میراث فرهنگی غنی استانبول تاثیر مهمی در برخی از مهم‌ترین معماری آن داشته باشد.

با مناره‌های حدود ۳۰۰۰ مسجد که آسمان استانبول را سوراخ می‌کنند، این مکان‌های عبادی بخشی جدایی‌ناپذیر از شهر هستند. ما شما را با معروف‌ترین مساجد استانبول و تاریخچه هرکدام آشنا خواهیم کرد که در تور استانبول بعدی سفر خود، با اطلاعات بیشتری از این مساجد زیبا بازدید کنید.

سلطان احمد (مسجد آبی)

این مسجد در قرن ۱۷ ساخته شده است. مسجد آبی رو‌به‌روی ایاصوفیه واقع شده و به‌دلیل کاشی‌کاری زیبای آبی که در تزئین دیوارهای داخلی وجود دارد، مشهور است. شش مناره باریک در این مسجد، مسجد آبی را از سایر مساجد که به‌طورمعمول دارای دو یا چهار مناره هستند، متمایز می‌کند. این بنا از سال ۱۶۰۹ تا ۱۶۱۶، در زمان حکومت احمد اول ساخته شده است و مانند بسیاری از مساجد دیگر، مقبره بنیانگذار آن مسجد، یک مدرسه و یک آسایشگاه نیز در آن قرار دارد.

مسجد سلطان احمد در حالی که هنوز به‌عنوان مسجد مورداستفاده قرار می‌گیرد، یکی از محبوب‌ترین و مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری استانبول نیز به‌حساب می‌آید و هر ساله گردشگران زیادی به بازدید از این مسجد می‌روند. مسجد آبی (سلطان احمد) آخرین مسجد بزرگ دوره کلاسیک عثمانی درنظر گرفته می‌شود؛ زیرا اوج دو قرن مسجد عثمانی و توسعه کلیسای بیزانس است. این معماری برخی از عناصر بیزانسی ایاصوفیه همراه با معماری سنتی اسلامی می‌شود.

سلیمانیه (با شکوه)

مسجد سلیمانیه دومین مسجد جامع استانبول و یکی از مشهورترین مکان‌های دیدنی، نه‌تنها در استانبول بلکه در کل ترکیه است. این مسجد برجسته در قرن شانزدهم توسط معمار معروف عثمانی میمار سنان برای سلطان سلیمان ساخته شد. این مناره‌های بلند و باریک (معماری عثمانی را با ساختمان‌های بزرگ گنبدی شکل که از نیم‌گنبد به سبک کلیسای بیزانس ایا صوفیا پشتیبانی می شود، (که عثمانی‌ها آن را به مسجد ایا صوفیا تبدیل کردند) ترکیب می‌کند.

حیاط از یک ابهت استثنایی با یک فرم ستون‌دار برخوردار است. مقبره‌ سلطان، همسرش هورم و میمار سنان در این این مسجد یافت می‌شود. مسجد سلمانیه بزرگ‌ترین مسجد در استانبول با چهار مناره است؛ اما نه بزرگ‌ترین در کل ترکیه. اگر با تور استانبول علی بابا به ترکیه سفر کردید، بازدید از این مسجد زیبا را حتما در لیست سفر خود بگذارید.

مسجد های تاریخی و معروف استانبول
مسجد های تاریخی و معروف استانبول

مسجد ینی کامی (مسجد جدید)

این مسجد به‌دستور صفیه سلطان همسر سلطان مراد سوم، سفارش داده و ساخته شد. ساخت‌وساز مسجد ینی کامی را در سال ۱۵۹۷ آغاز کردند؛ اما به‌دلیل مشکلات سیاسی، ساخت‌وساز در نیمه‌راه متوقف شد. به‌دلیل گذشت زمان، سازه نیمه ساخته‌شده ویران شده بود؛ اما در اثر آتش سوزی در سال ۱۶۶۰ بیشتر ویران شد. سپس در همان سال، معمار شاهنشاهی مصطفی آقا پیشنهاد داد که تورهان هادیس، مادر سلطان محمت چهارم، این پروژه را به‌عنوان یک کار تقوی انجام دهد.

بازسازی این مسجد سرانجام در سال ۱۶۶۳ به پایان رسید و امروزه یکی از مشهورترین مساجد در استانبول است. فضای داخلی مسجد نمونه‌های بسیار خوبی از کاشی‌کاری عثمانی دارد که به کاشی‌های ازنیک (کاشی‌های آبی که نام شهر محل تولید را رویشان گذاشته‌اند) می‌شناسند؛ اما بهترین نمونه‌های کاشی ازنیک را می‌توان در رستم پاشا مشاهده کرد.

مسجد رستم پاشا

روستم پاشا مسجدی است که به سفارش یک تاجر، وزیر بزرگ دادگاه سلیمان و یک نظامی ساخته شده که دارایی خود را صرف پرورش ساختمان‌های عمومی، مساجد و بنیادهای خیریه کرده است. این بنا بین سال‌های ۱۵۶۱ و ۱۵۶۳ ساخته شده و شامل بهترین نمونه‌های کاشی ایزنیک در کل استانبول می‌شود. کاشی‌های ایزنیک یکی از نشانه‌های متمایز تزئینات عثمانی است که با سیاست، تبلیغات و امپراتوری آن دوره در تاریخ عثمانی رابطه‌ای قوی دارند.

مسجد شهزاده

مسجد های تاریخی و معروف استانبول
مسجد های تاریخی و معروف استانبول

سلطان سلیمان اول مسجد شهزاده یا مسجد شاهزاده را به یاد پسر بزرگ‌تر شاهزاده مهمت ساخت که در ۲۱ سالگی در سال ۱۵۴۳ بر اثر بیماری آبله درگذشت. مسجد شهزاده اولین کمیسیون مهم معمار شاهنشاهی میمار سنان بود که در سال ۱۵۴۸ تکمیل شد. از نظر مورخان مسجد شهزاده اولین شاهکار معماری کلاسیک عثمانی سنان است.

به‌عنوان اولین ساختمان بزرگی که توسط سنان ساخته شد، هنوز می‌توانید ببینید که او از ترس به‌هم نخوردن یکپارچگی سازه، تکنیک‌های طراحی مانند سنگینی ستون‌ها را به‌کار گرفته است. امروزه بسیاری از معماران از آن تقلید می‌کنند. برای بازدید از مسجد شهزاده می‌توانید سفر با تور استانبول را امتحان کنید و به دیدن زیباترین آثار به‌جامانده از دوران عثمانی بروید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

کاشمر سلام

رسانه کاشمر سلام، از سال 1398 با هدف فراهم سازی بستری برای ارائه بروزترین مطالب خبری و فرهنگی هنری در فضای مجازی با دوری از هرگونه حاشیه سازی کار خود را آغاز نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا